Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Nova vlada u Paragvaju odbila prebaciti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem, Izrael reagirao zatvaranjem veleposlanstva u Paragvaju

Nova vlada u Paragvaju odbila prebaciti svoje veleposlanstvo u Jeruzalem, Izrael reagirao zatvaranjem veleposlanstva u Paragvaju

paragvaj-izraelParagvaj će vratiti svoje veleposlanstvo u Tel Aviv, nakon što ga je prethodna vlada preselila u Jeruzalem u svibnju

U odgovoru na sve to, Izrael je priopćio kako će zatvoriti svoje veleposlanstvo u Paragvaju.

Nacionalni glasnogovornik Luis Alberto Castiglioni priopćio je u srijedu odluku koju je bivši predsjednik Horacio Cartes nazvao “bez opravdanja”. Bivši predsjednik Cartes, desničar, donio je odluku o premještanju veleposlanstva u Jeruzalem u svibnju, a bio je nazočan i na njezinoj inauguraciji.

To je bio jedan od posljednjih odluka koje je Cartes donio prije nego što je predsjednik Mario Abdo Benitez preuzeo vlast prošlog mjeseca, slijedeći kontroverzne odluke SAD-a i Gvatemale da premjeste svoje veleposlanstva u Jeruzalem.

“Paragvaj želi doprinijeti intenziviranju regionalnih diplomatskih napora kako bi se postigao širok, pravedan i trajan mir na Bliskom Istoku” – rekao je novi kancelar Castiglioni u srijedu.

Priznanje Jeruzalema kao glavnog Izraela je kontroverzno. Istočni Jeruzalem je glavni grad palestinske države, a palestinski predsjednik Mahmoud Abbas opisao je američko veleposlanstvo u Jeruzalemu kao “američku predaju naselja u Istočnom Jeruzalemu… Izraelu”.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki tvrdio je u srijedu kako je nagovorio predsjednikaa Beniteza da preokrene odluku premještanja veleposlanstva u Jeruzalem.

Izrael je odgovorio na odluku Paragvaja opozvavši svoje veleposlanika iz Paragvaja i zatvorivši svoje veleposlanstvo u glavnom gradu ove latinskoameričke države – Asuncionu.

Prije izbijanja diplomatskog skandala, izraelski veleposlanik Zeev Harel susreo se s paragvajanskim ministrom za obrazovanje i raspravljao o suradnji dviju zemalja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,