Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » MINISTRICA DOMOVINSKE SIGURNOSTI SAD-A PROGLASILA UZBUNU: Naš Novi svjetski poredak je u pitanju opstanka

MINISTRICA DOMOVINSKE SIGURNOSTI SAD-A PROGLASILA UZBUNU: Naš Novi svjetski poredak je u pitanju opstanka

sekretarica-sadAmerička ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen zabrinuta je zbog promjene situacije na svijetu koja prijeti “Novom svjetskom poretku i putu američkog života”

„Ravnoteža snaga koja je desetljećima bila karakteristična za međunarodni ssustav – se urušava. Jednopolarni svijet Amerike se nalazi pod znakom pitanja. Vakuum vlasti nastaje u cijelom svijetu i brzo ga popunjavaju neprijateljske države, teroristi i transnacionalni kriminalci. Svi oni imaju zajednički cilj: žele razrušiti naš način života i mnogi od njih siju kaos, nestabilnost i nasilje“ – izjavila je ona, govoreći na Sveučilištu „George Washington“.

Ministrica je posebno istaknula cyber sigurnost u kojoj kriminalci pokušavaju pronaći ranjivo mjesto kako bi učinili štetu SAD-u.

Ona je priznala da je vrlo teško iskorijeniti takve prijetnje.

Nielsen je uporedila ozbiljnost prijetnji u toj sferi sa situacijom uoči terorističkih napada 11. rujna 2001. godine.

Prema njenim riječima, prijetnja od strane inozemnih američkih protivnika je najveća još od vremena Hladnog rata.

„Takve države kao što su Kina, Sjeverna Koreja i Rusija spremaju se iskoristiti sve elemente svoje nacionalne moći — finanancijske, trgovinske, kibernetičke, špijunske, informacijske – kako bi nas oslabili i promovirali svoje vlastite interese“ – rekla je ministrica.

Kao primer Nielsen je navela cijeli niz akcija za koje SAD tradicionalno optužuju Rusiju, počevši od situacije u Ukrajini, pa do „miješanja u srce američke demokracije — izbore“.
 
(sputniknews.com)

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , ,