Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » A TERORISTE?! Izrael priznao više od 200 napada protiv ‘iranskih ciljeva’ u Siriji tijekom 18 mjeseci

A TERORISTE?! Izrael priznao više od 200 napada protiv ‘iranskih ciljeva’ u Siriji tijekom 18 mjeseci

izrael-zrakoplovIzraelska je vojska priznala da je tijekom proteklih 18 mjeseci izvršila više od 200 napada na Siriju, i tvrdi da su uništili stotine navodnih iranskih ciljeva, izvijestili lokalni mediji

Optužujući Teheran za konstantne pokušaje da dobije uporište u Siriji i potencijalno razmjeste desetke tisuća vojnika na terenu, Izraelske obrambene snage (IDF) su u utorak izjavile kako su izvršile napade na barem 202 “iranska cilja” na tlu svoga susjeda – Sirije, javlja RT.

Sveukupno, 792 bombe i rakete bačene su na Siriju od 2017. godine, priopćeno je u utorak tijekom posebnog brifinga sa vojnim dopisnicima.

Sažimajući postignuća tijekom prošle godine, nakon što je šef stožera Gadi Eisenkot objavio “visoko povjerljivo” izvješće o političkoj misiji “Kompetentnosti i spremnosti IDF-a”, vojska je naglasila da je Iran još uvijek odlučan u tome da krijumčari oružje i uspostavlja zračne baze kao i obavještajne službe u Siriji.

IDF je također primijetio da je irački prijatelj, Hezbollah, ostao prijetnja, ali trenutno nema sposobnosti za pokretanje preciznih napada protiv Izraela.

Vojska je rekla da je Irak važniji Iranu od Libanona, gdje se izraelski neprijatelj optužuje za naoružavanje šijitske milicije. IDF je također rekao da je svjestan činjenice da se rakete transportiraju iz Irana u Irak i odande do Sirije.

Izrael rijetko priznaje provođenje ratnih napada na Siriju, ali Damask je opetovano optužio židovsku državu da krši njezin suverenitet i pomaže teroristima.

U utorak je sirijska protuzračna obrana reagirala na napad na ciljeve koji se nalaze u provincijama Hama i Latakia. Napad, za kojeg je tiskovna agencija Sana optužila Izrael, ostavila je jednog ubijenog i najmanje četiri ranjena.

Prije toga, Tel Aviv je optužen za napad na ciljeve u drugim dijelovima Sirije, uključujući i periferiju Damaska i na granici sa izraelski kontroliranom Golanskom visoravni.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,