Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Ruski astronauti koristili četkicu za zube i samoljepljivu traku za popravak rezervoara za kisik na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Ruski astronauti koristili četkicu za zube i samoljepljivu traku za popravak rezervoara za kisik na Međunarodnoj svemirskoj postaji

iss-popravakNajjednostavnija rješenja često su najsigurnija, kao što su to dokazali ruski astronauti, koji su iskoristili četkicu za zube i endoskop da bi ispitali i zakrpali mikro-pukotinu iz koje je curio kisik na Međunarodnoj svemirskoj postaji

Pad tlaka zraka zabilježen je u četvrtak navečer na ISS-u, a posada se skupila u ruskom segmentu stanice čim je zazvonila uzbuna.

Počeli su blokirati module stanice jedan za drugim, i na kraju su mogli otkriti izvor problema u Soyuzovoj svemirskoj brodskoj stanici na ISS-u.

Dvije sitne pukotine otkrivene su u trupu svemirske letjelice i pregledane od strane ruskih astronauta pomoću improviziranih sredstava. Koristeći uobičajenu četkicu za zube i endoskop, ustanovili su da je jedna od dvije milimetarske pukotine zapravo probila trup i propušta zrak.

Kontrola misije dala je instrukcije astronautu Olegu Artemyevu i Sergeju Prokopievu da odmah počnu popravljati curenje. No, odluka je, kako se izvješćuje, izazvala napetost na stanici, a američki Svemirski Centar u Houstonu koji je rekao Interfaxu da se zapovjednik ISS-a, američki astronaut Andrew Feustel nije slagao sa planom.

Feustel je, kako se izvješćuje, htio uzeti 24 sata da razmotri sve moguće opcije popravka, budući da istjecanje nije predstavljalo nikakvu ozbiljnu prijetnju stanici i posadi.

S ruskim astronautima koji su željeli popraviti pukotinu, zapovjednik ISS-a je odbio sudjelovati u daljnjim popravcima sve dok se NASA i Ruska svemirska agencija ne slože na Zemlji.

Rusi su se nakon toga sami pozabavili popravkom, a u četvrtak navečer su zatvorili pukotine ispunjavajući ih epoksidnim brtvilom i nanošenjem samoljepljive trake. Oba ova alata su dio standardnog seta za popravak, ali na Zemlji.

Razina tlaka zraka bila je obnovljena na stanici, dok su astronauti pratili pukotinu u Soyuzu svaki sat kako bi izbjegli daljnje propuštanje kisika. Rano u petak, misija je savjetovala astronautima da stave drugu zakrpu na pukotinu, što je brzo izvršeno.

“Svemirska letjelica i ruski segment ISS-a opremljeni su nužnim alatima za popravak. Takve su situacije rutinske” – rekao je Dmitrij Rogozin, rukovoditelj ruske svemirske agencije, dodavši kako su kozmonauti “mentalno spremni za obavljanje popravaka bez oklijevanja.”

Popravci su bili “robusni” i stanica je postala napokon nepropusna, dok će letjelica Soyuz transportirati članove posade natrag na Zemlju prema planu, rekao je Rogozin.
 


 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,