Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » U TRAVNJU 2019. GODINE Rusija će prestati biti ‘taxi služba’ za prijevoz američkih astronauta na ISS

U TRAVNJU 2019. GODINE Rusija će prestati biti ‘taxi služba’ za prijevoz američkih astronauta na ISS

iss-astronautRuski ugovor s NASA-om za prijevoz astronauta na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) istječe u travnju iduće godine, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Yury Borisov

Prema sadašnjem ugovoru, američki astronauti trenutno koriste mjesta na ruskom Soyuzu kako bi došli do ISS-a i vratili se kući.

Sjedinjene Države su izgubile kapacitet za svemirske misije nakon umirovljenja programa Space Shuttle i uskoro će dovršiti zamjenu tog programa u obliku svemirske kapsule SpaceX Dragon.

Trošak ruske prijevozne usluge do ISS-a varirao je tijekom godina, a NASA je u 2018. godini platila oko 81 milijun dolara po sjedištu, od najniže cijene od 21,8 milijuna dolara u 2007. i 2008. godini.

Izvještaj o stanju ruske svemirske industrije u petak, komentirao je Yury Borisov, koji je odgovoran za nadgledanje vojnih i svemirskih pitanja u ruskom kabinetu, te je izjavio kako će slijetanje svemirskog broda Soyuz u travnju sljedeće godine “dovršiti ispunjenje naše obveze prema ugovoru sa NASA-om.”

Prekidanje programa Space Shuttle činila se kao manja neugodnost u 2011. godini, kada su SAD i Rusija bili u relativno dobrim odnosima.

Danas, međutim, usred teškog političkog odnosa između dviju država, činjenica da se SAD treba oslanjati na Rusiju u nekim aspektima istraživanja svemira smatra se ponižavajućim od strane nekih ljudi u Americi.

Pokojni senator John McCain, je bio među najglasovitijim kritičarima situacije u kojoj SAD plaćaju Rusiju milijune dolara godišnje u zamjenu za svemirske motore i transport do ISS-a.

Potpredsjednik Mike Pence prošli je tjedan obećao da će SAD “vrlo brzo” moći odvesti ljude u svemir bez pomoći Rusije i vratit će se na Mjesec do 2024. godine. Neki bi rekli “Što su čekali 50 godina?”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,