Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ISTRAŽIVANJE: Američki tinejdžeri zamijenili knjige za društvene medije, a čitanje knjiga je palo sa 60 na 16 posto u samo pola stoljeća

ISTRAŽIVANJE: Američki tinejdžeri zamijenili knjige za društvene medije, a čitanje knjiga je palo sa 60 na 16 posto u samo pola stoljeća

mobitel-knjigeIstraživači su oglasili alarm zbog mentalnog zdravlja u SAD-u, budući da nova studija otkriva da su gotovo u potpunosti knjige izbačene iz navika čitanja u zamjenu za društvene medije

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, 60 posto tinejdžera je čitalo knjige, a 2016. godine – samo 16 posto.

Jedan na tri tinejdžera iz SAD-a nije uspio čitati knjigu ili časopis po vlastitom izboru u cijeloj 2016. godini, dok je potrošio prosječno šest sati na internetu, čitajući tekstove i društvene medije.

Pametni telefoni su zamijenili ne samo knjige, već televiziju, i kino, prema istraživanju, objavljenom u časopisu American Journal of Psychology.

Istraživanje je prikupilo podatke iz projekta istraživanja srednjih škola Sveučilišta u Michiganu pod nazivom “Praćenje budućnosti”, koje se bavilo trendovima od 1975. godine.

Istraživanje je također otkrilo neobičan porast korištenja društvenih medija među 12-godišnjacima. U 2008., 52 posto njih reklo je da su posjetili stranice društvenih medija kao što su Facebook ili Instagram “skoro svaki dan”. Godine 2016. takva navika je povećana na 82 posto.

Jean Twenge, profesorica psihologije na sveučilištu u San Diegu i jedan od autora studije, iznijela je zabrinutost zbog utjecaja digitalne tehnologije na djecu.

“Čitanje tekstova drugih oblika poput knjiga i članaka časopisa zaista je važno za razumijevanje složenih ideja i za razvijanje sposobnosti kritičkog razmišljanja” – rekla je Twenge, prema Sydney Morning Heraldu.

Twenge je također napisala knjigu, naslova koji uvelike objašnjava njezine osjećaje o tom pitanju, ‘iGen: Why Today’s Super-Connected Kids Are Growing Up Less Rebellious, More Tolerant, Less Happy – and Completely Unprepared for Adulthood – and What That Means for the Rest of Us.’

Ali nije riječ samo o mentalnim sposobnostima djece, već i o njihovom mentalnom zdravlju. Istraživanje objavljeno prošle godine u časopisu American Journal of Epidemiology prikupljaju podatke od 5.208 pojedinaca i utvrdilo je da Facebook ima ukupni negativni utjecaj na mentalno zdravlje korisnika.

Međutim, Andrew Przybylski, iz instituta Oxford Internet Institute koji je sudjelovao u studiji objavljenoj prošle godine u British Medical Journalu, upozorio je: “Ljudi vide da nezadovoljstvo kod tinejdžera i adolescenata u nekim mjerama raste, a uporaba tehnologija ide gore.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,