Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Nova tehnologija omogućava znanstvenicima da proizvode energiju iz živih bakterija

Nova tehnologija omogućava znanstvenicima da proizvode energiju iz živih bakterija

alge-strujaIstraživači su došli do novog i prirodnog načina za dobivanje energije iz sunca

Umjesto proizvode učinkovitije solarne panele ili fotonaponske materijale, osmislili su način dobivanja električne energije iz fotosintetskih cijanobakterija.

Ovi mikroorganizami često se nalaze u jezerima, morima i drugim područjima koja imaju obilje vode. Cijanobakterije posjeduju sposobnost pretvaranja sunčeve svjetlosti u energiju kroz fotosintezu.

Vjeruje se da su one bile prvi fotosintetski organizmi na planeti. Cijanobakterije su odgovorne za proizvodnju većine inicijalnog kisika koji je Zemlju pretvorio u živi planet. Čak i do danas, one doprinose značajno u udjelu kisika u atmosferi.

Budući da su prethodnice biljaka, cijanobakterije zauzimaju sličnu i važnu točku u prehrambenom lancu. Oni su vitalni izvor šećera i drugih organskih materijala koji su potrebni višim, energetski intenzivnijim životnim oblicima.

Kao da to nije dovoljno impresivno, cijanobakterije također mogu proizvesti energiju čak i bez izvora svjetlosti.

Oni su razvili respiratorne mehanizme koji mogu transformirati pohranjeni šećer u korisnu energiju. I mehanizmi koji generiraju energiju mogu čak i međusobno komunicirati.

Korištenje fotosintetskih bakterija za stvaranje čistog vodikovog goriva

Istraživači iz društva American Technion Society (ATS) shvatili su da mogu uključiti oba mehanizama za stvaranje čiste i obnovljive električne energije. Izumili su sustav koji bi mogao sakupljati energiju iz cijanobakterija bez obzira na to koliko je sati (dan ili noć).

U njihovom sustavu, cijanobakteriji je bio osiguran stalni pristup sunčevom svjetlu. Mikroorganizmi su stvorili stabilnu foto-elektricitet kroz fotosintezu. Elektroni iz ove struje bili su korišteni za proizvodnju vodikovog plina.

Vodik je vrlo čist i učinkovit izvor energije. Vozila sa gorivim ćelijama koja ga spaljuju kao gorivo proizvode običnu vodu kao svoj jedini nusproizvod.

Glavni nedostatak korištenja vodika kao goriva je da proizvodni proces zahtijeva puno energije. Uobičajeno, izvor obnovljive energije koristi se za proizvodnju vodikovog plina. Solarna energija je popularan izbor.

Na neki način, istraživači ATS-a koriste biološku verziju solarne elektrane. Izvijestili su da je njihov sustav potencijalni proizvod za proizvodnju zelene i obnovljive energije u obliku vodikovog plina.

Prva uspješna upotreba živih cianobakterija za proizvodnju obnovljive energije

Za cijanobakterije se kaže da imaju prirodnu solarnu antenu koja najbolje iskorištava učinkovito neiscrpnu sunčevu svjetlost. One mogu iskoristiti širok raspon intenziteta i valnih duljina.

Ova solarna energija se koristi za napajanje kemijskih reakcijskih centara koji razgrađuju vodu u njegove komponente. Kisik se oslobađa u zrak kao nusproizvod. U međuvremenu, ioni vodika se rabe za stvaranje kemijske energije, koja se zatim koristi kao hrana bakterija.

Ovaj čist i učinkovit prirodni proces doveo je do toga da su mnogi istraživači proučavali cijanobakterije kao mogući izvor energije i vodika. Istraživači su izvijestili da njihov prvi sustav uspješno koristi žive bakterije za proizvodnju vodikovog plina.

Istraživači Noam Adir, Gadi Schuster i Avner Rotschild objavili su ta otkrića u časopisu Nature Communications. Zanimljivo je da je njihov raniji rad koristio fotosintetsko lišće biljke špinata da bi proizveo energiju.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , , ,