Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » ISTRAŽIVANJE: PODUČAVANJE DJECE DA UZGAJAJU VLASTITU HRANU UVELIKE SMANJUJE NJIHOVU PRETILOST

ISTRAŽIVANJE: PODUČAVANJE DJECE DA UZGAJAJU VLASTITU HRANU UVELIKE SMANJUJE NJIHOVU PRETILOST

djeca-vrtPodučavanje djece osnovama vrtlarstva i proizvodnje hrane može smanjiti pretilost u djetinjstvu, prema nedavnoj studiji objavljenoj u Journal of Nutrition Education and Behavior

Da bi proveo studiju, tim istraživača sa Sveučilišta California u Davisu je istražio više od 400 djece u dobi od devet do deset godina u četiri škole u Kaliforniji. Djeca su bila podijeljena u dvije skupine: jedna koja je dobila lekcije iz vrtlarstva, a druga je bila kontrolna skupina.

Istraživanje je provedeno pod programom Shaping Healthy Choices, koji je učio djecu kako da uzgajaju i beru svoje vlastito povrće. Proizvodi su tada korišteni u kuharskim demonstracijama ili su ih djeca mogla odnijeti kući.

Prema studiji, djeca koja su se upisala na sate vrtlarenja imala su veću vjerojatnost da smanje težinu u roku od godinu dana.

Istraživački tim također je utvrdio da škole sa satima vrtlarenja imaju manji udio pretilih učenika. Istraživači su zaključili da bi lekcije vrtlarstva mogle pomoći u obuzdavanju pretilosti kod djece, podučavajući ih o zdravoj hrani kao što je svježe povrće.

“Omjer BMI i struk-visina uvelike se poboljšao u intervencijskim skupinama, a udio djece sa prekomjernom tjelesnom težinom se smanjio sa 55,6 na 37,8 posto u određenoj školi u sjevernoj Kaliforniji.

Dramatično smanjenje BMI-a, iako neočekivano u ovom kratkom vremenskom okviru, pokazalo je da je program SHCP učinkovit zbog pozitivnih zdravstvenih poruka i pojačavanja nutricionističkih koncepata kroz školu i dom” – rekao je glavni autor studije dr. Rachel Scherr za Daily Mail.

Studije pokazuju važnost vrtlarstva u borbi protiv dječje pretilosti

Istraživanje iz 2013. objavljeno u American Journal of Preventive Medicine otkrilo je da je inicijativa vrtlarenja u zajednici rezultirala značajnim smanjenjem pretilosti među srednjim slojem američke djece.

Radionica, pod nazivom “Growing Healthy Kids Program”, uključivala je tjedno vrtlarenje, sedam tjedana kuhanja i prehrane te društvena događanja za djecu i roditelje. Kao dio studije, istraživači su zabilježili podatke o visini i težini prije i poslije programa kod 95 djece u dobi od 2 do 15 godina starosti.

Istraživački tim je utvrdio da 17 posto djece s prekomjernom težinom i pretilošću postiže značajna poboljšanja u klasifikaciji BMI-a.

Istraživanje je također pokazalo da je 100 posto djece sa normalnim BMI-em na početku studije uspjelo održati svoju težinu i nakon studije.

Osim toga, dostupnost svježeg voća i povrća porasla je za 146 posto nakon programa vrtlarenja. Nadalje, istraživači su zabilježili povećanje potrošnje voća i povrća kod djece.

U drugoj studiji , istraživači su otkrili da nedostatak vrtlarenju može povećati vjerojatnost pretilosti u dječjoj dobi.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , , , ,