Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST » ODVJETNIK KOJI JE TUŽIO KONTRAVERZNU KOMPANIJU: Monsanto skrivao godinama istinu o opasnostima svojeg herbicida Roundup

ODVJETNIK KOJI JE TUŽIO KONTRAVERZNU KOMPANIJU: Monsanto skrivao godinama istinu o opasnostima svojeg herbicida Roundup

monsanto-odvjetnikOdvjetnik koji tuži kemijski div Monsanto kaže da je “strašna politika” i “lažna znanost” i naravno korupcija razlog zašto je tvrtka još u funkciji

Mike Papantonio, koji je tužio kompaniju Monsanto u čak 16 slučajeva povezanih sa rakom, rekao je da su godinama potiskivali činjenice o njegovom vjerojatno kancerogenom ubojici i donirali goleme iznose novca “demokratskim režimima” koji su podržavali ovu kompaniju.

“Politika iza kompanije je zastrašujuća. Kad pogledate politiku, dovoljno je čudno da je demokratski režim učinio najviše kako bi održao Monsantovu proizvodnju u svojoj državi, štiteći ju na svakom koraku. Odjel za pravosuđe trebao ga je već odavno osuditi.”

Monsanto je u posljednje vrijeme optužen novim tužbama, nakon što je sud u Kaliforniji naložio plaćanje odštete 39 milijuna dolara za naknadu štete i 250 milijuna dolara kaznenopravne štete oboljelom pacijentu od raka.

DeWayne Johnson (46), navodno je razvio ne-Hodgkinov limfom nakon što je koristio Monsantov herbicid, uključujući i zloglasni Roundup.

Presuda je potaknula lavinu sličnih tužbi, te se njihov broj ubrzano digao sa 5.200 do 8.000 tužbi, prijeteći novim vlasnicima Monsanta, kompaniji Bayer, s potencijalnim odštetama milijardi dolara.

“Politika koja je iza toga strašna je. Kada pogledate politiku, čudnovato je da je demokratski režim učinio najviše kako bi Monsanto držao svojom proizvodnjom tamo vani, oni su ga zaštitili na svakom koraku ceste. Pravda ga je već dugo trebala promatrati. “

Dok nove studije i dalje nastaju koje upućuju na rizike korištenja herbicida, tvrtka je nastavila negirati ova izvješća. Razlog zbog kojeg je ovaj herbicid i dalje ostao nedirnut je u ogromnim financijskim sredstvima, vjeruje Papantonio.

Politiku je teško nadvladati kada imate korporaciju koja daje više milijardi dolara za politiku … Zato trenutačno znamo mnogo toga.”

Druga je taktika koju je poljoprivredni div upotrijebio je sponzorirati studije koje bi poduprle tvrdnju da Roundup ne predstavlja značajan rizik za ljudsko zdravlje, dodao je odvjetnik. Istaknuo je kako je duhanska industrija koristila sličan pristup kako bi se zaštitila od reperkusija.

Nedavna studija neprofitne radne skupine za zaštitu okoliša pokazala je da 31 vrsta žitarica za doručak popularnih u SAD-u sadrži opasno visoke razine glifosata.

Bilo kako bilo, Papantonio je siguran da Monsantov brod tone, a presude i rastući broj javnih suđenja su „tek početak apsolutnog horor showa za kompaniju Monsanto.”
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , , ,