Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » TRUMP OBJAVIO SVEOPĆI RAT PROTIV INTERNETSKE CENZURE: Google namješta rezultate pretraživanja, i vrši ilegalnu cenzuru

TRUMP OBJAVIO SVEOPĆI RAT PROTIV INTERNETSKE CENZURE: Google namješta rezultate pretraživanja, i vrši ilegalnu cenzuru

trump-googPredsjednik Donald Trump je optužio Googleovo pretraživanje za namjerno isticanje negativnih vijesti o njegovoj upravi i da “kontrolira što možemo i ne možemo vidjeti”

Trump je obećao da će se ta situacija “riješiti”.

“Googleovi rezultati pretraživanja za “Trump News” (vijesti o Trumpu) ukazuju samo na rezultate pretraživanja lažnih vijesti iz mainstream medija.

Drugim riječima, oni su NAMJESTILI rezultate, za mene i druge, tako da su gotovo sve priče i vijesti LOŠE” – napisao je predsjednik putem Twittera prije par dana.

“Google i drugi mediji potiskuju glasove konzervativaca i skrivaju informacije i vijesti koje su dobre” – nastavio je. “Oni kontroliraju ono što možemo i ne možemo vidjeti. Ovo je vrlo ozbiljna situacija – i ona će biti riješena!”

U jednom od svojih ranijih objava na Twitteru, Trump se zapitao da li je Googleova očita pristranost pretraživanja, koja tvrdi da pokazuje 96 posto rezultata iz „Nacionalnih ljevičarskih mediji,” zapravo – ‘nezakonita’.

On nije ulazio u detalje o tome kakvu akciju on može uzeti u obzir, ali njegov je sentiment u skladu s ranijim izjavama o cenzuri.

Trump je izbrisao par objava na Twitteru ubrzo nakon što ih je objavio, ali ih je ponovo poslao nekoliko sati kasnije, uz manje ispravke pravopisa.

Prošlog tjedna Trump je na Twitteru objavio svoju zabrinutost da “Divovi socijalnih medija siluju milijune ljudi, i nisu intervenirali, što znači da moramo nastaviti slušati lažne vijesti poput CNN-a”.

Trumpova izjava je došla nakon izvješća konzervativnog novinskog članka PJ Media. Izvješće je otkrilo da kada pretražujemo riječi „Trump Novosti” na Googleu, na prvoj stranici rezultata u potpunosti su dominirali članci lijevo orijentiranih američkih medija.

Od prvih 100 rezultata, samo pet su bili iz desnih medija; dva iz srednjeg desnog Wall Street Journala i tri rezultata iz Fox News-a.

Najčešće se pojavljuje CNN, nakon čega slijedi Washington Post, a potom i NBC. Desničarske web stranice kao što su Breitbart, National Review, OAN i Daily Caller su potpuno odsutne iz rezultata.

Prošle godine, Harvardova studija je pokazala da su 93 posto vijesti od strane CNN-a i NBC-a u svezi Trumpove uprave – bile negativne. Washington Post bio je nešto pozitivan, ali je još uvijek 83 posto njegovih priča o Trumpu bilo negativno.

Google i drugi tehnološki divovi više puta su optuženi za cenzuru konzervativaca u SAD-u. Bilo da je to Twitterovo ‘sjenčanje’ rezultata o republikancima, Facebookovo rangiranje izvora vijesti sa ‘istinitim’ rezultatima, ili Youtubeovo ‘slučajno’ uklanjanje konzervativnih kanala.

No Google je odbio bilo kakve optužbe za političku pristranost. Odgovarajući na Trumpove tvrdnje o cenzuri u utorak, tvrtka je rekla da rezultati pretraživanja nisu poredani prema nekim političkim preferencama.

“Kada korisnici upišu upite u traku Google pretraživanja, cilj nam je osigurati najrelevantnije rezultate u roku od nekoliko sekundi”, rekao je Google u izjavi, dodajući kako rezultati nisu nagnuti prema bilo kojoj “političkoj ideologiji” ili “političkoj agendi”.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,