Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA RUSIJE: ‘Došlo je vrijeme da Rusija napokon odbaci američki dolar’

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA RUSIJE: ‘Došlo je vrijeme da Rusija napokon odbaci američki dolar’

rusija-dolarRusija će zasigurno odgovoriti na najnovije sankcije Washingtona, i posebno ubrzava napore da napusti američku valutu u trgovinskim transakcijama, izjavio je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Ryabkov

“Došlo je vrijeme kada trebamo prijeći od riječi do akcija i riješiti se dolara kao sredstva međusobnih nagodbi i tražiti druge alternative” – rekao je u intervjuu časopisu International Affairs.

“Hvala Bogu, ovo se događa i ubrzati ćemo taj posao”, rekao je Ryabkov, objašnjavajući kako će taj potez doći uz ostale poteze “odmazde” kao odgovor na sve veći popis američkih sankcija.

Ruski ministar energetike Aleksandr Novak nedavno je primijetio da je sve veći broj zemalja zainteresiranih za zamjenu dolara kao medija u globalnoj trgovini naftom i drugim transakcijama.

“Postoji zajedničko razumijevanje da se moramo kretati prema korištenju nacionalnih valuta u našim transakcijama. Postoji potreba za time, kao i želja naših prijateljskih zemalja” – rekao je Novak.

Prema riječima ministra, to se odnosi i na Tursku i Iran.

“Razmatramo mogućnost plaćanja u nacionalnim valutama. To zahtijeva određene prilagodbe u financijskim, gospodarskim i bankarskim sektorima”. Prošlog tjedna Kremlj je rekao da je zainteresiran za trgovanje s Ankarom koristeći rusku rublju i tursku liru. Indija je također obećala platiti za iransku naftu u rupama.

Druga najveća svjetska ekonomija u Kini također je poduzela korake kako bi izazvala dominaciju zelenog dolara lansiranjem ugovora naftnih futuresa potpomognutoih kineskom valutom, petro-yuanom. Kina i Iran već su se dogovorili da prestanu koristiti dolar u globalnoj trgovini.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,