Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘CIA me prisluškuje i može me ubiti’: Predsjednik Duterte razmišlja o odbacivanju svojeg mobilnog telefona

‘CIA me prisluškuje i može me ubiti’: Predsjednik Duterte razmišlja o odbacivanju svojeg mobilnog telefona

duterte-telefonPredsjednik Filipina Rodrigo Duterte razmišlja o odbacivanju pametnog telefona zbog straha da CIA neprestano prisluškuje njegove razgovore i da bi svoje privatne podatke mogla upotrijebiti za njegovo ubojstvo

“Znam, SAD sluša. Siguran sam da je to CIA, to je ujedno i onaj koji će me ubiti” – rekao je Duterte u Cebu Cityju, u utorak, istaknuvši svoje strahove da Washington može naručiti njegovu smrt zbog njegove nezavisne vanjske politike i spremnosti za kupovinu oružja od drugih globalnih dobavljača.

Da bi se spriječila intruzija vanjskih sila preko pametnih telefona, za koje je Duterte kazao da bi mogle uključivati “Rusiju, Kinu, Izrael i možda Indoneziju”, 73-godišnji vođa razmišlja o povratku korištenju osnovnog mobilnog telefona kojeg se teže prisluškuje i presreće.

Rekavši javnosti da on nije tehnološki stručnjak, anegdotski je podsjetio kako je jednom poslao povjerljive poruke svim svojim kontaktima nakon što je slučajno kliknuo značajku “pošalji svima”.

Duterte se već dugo boji da bi CIA mogla biti dio plana osvete zbog propadanja bilateralnih veza s Washingtonom. Samo prošli petak, Duterte je ponovno istaknuo da CIA “želi da ja umrem”.

Odbijanje Washingtona da proda oružje Manili, zbog zabrinutosti o ljudskim pravima zemlje zbog trenutnog ratovanja protiv droge, prisililo je Dutertea da potraži nove dobavljače. Manila, koja je dugo ovisila o SAD-u što se tiče oružja, okrenula se Kini i Rusiji kako bi popunila prazninu.

Moskva i Manila prošle su godine potpisali sporazum o vojnoj suradnji, s tim da je Rusija besplatno isporučila više od pet tisuća pušaka tipa Kalašnjikov Filipinima, kako bi im pomogla u borbi protiv Islamske države. Unatoč pritisku SAD-a, Duterteova vlada razmatra i o kupnji patrolnih čamaca, helikoptera, oklopnih vozila, pa čak i podmornica iz Rusije.

Duterte je u utorak ponovno obranio svoj izbor novih dobavljača oružja, nakon što je pomoćnik ministra obrane SAD-a za azijske i pacifičke sigurnosne poslove Randall Schriver zamolio Manilu da “vrlo pažljivo” razmisli o posljedicama kupovine ruskog oružja. “Ne samo da kupujete oružje, već ulažete u vaš odnos s njima” – istaknuo je Schriver ranije ovog mjeseca.

Međutim, odnosi između Sjedinjenih Država i Filipina nisu se temeljili na međusobnom poštovanju, istaknuo je Duterte, ukazujući na neuspjeh Washingtona da tretira Manilu kao ravnopravnog partnera.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,