Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » NJEMAČKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BACIO ‘BOMBU’: Europa treba bankarski sustav koji neće biti ovisan o Americi

NJEMAČKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BACIO ‘BOMBU’: Europa treba bankarski sustav koji neće biti ovisan o Americi

eu-dolarEuropska unija trebala bi uspostaviti sustav koji bi omogućio Bruxellesu neovisnost od Washingtona u financijskim operacijama, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas

“Neophodno je da ojačamo europsku autonomiju stvaranjem platežnih kanala koji su neovisni o Sjedinjenim Američkim Državama, Europskom monetarnom fondu i ‘neovisnom’ SWIFT sustavu”, napisao je Maas u poslovnom dnevniku Handelsblatt.

SWIFT je mreža koja omogućava financijskim institucijama širom svijeta da šalju i primaju informacije o financijskim transakcijama sa sjedištem u Belgiji.

Uprava sustava tvrdi da je SWIFT politički neutralan i neovisan.

Bilo je izvješća da, unatoč takvim zahtjevima, Sjedinjene Države imaju dovoljno ovlasti da blokiraju transakcije putem SWIFT-a.

Danski novinski list Berlingske je 2012. godine napisao da su američke vlasti uspjele oduzeti novac koji je bio uplaćen od strane danskog poduzetnika u njemačku banku zbog američkih sankcija na kubanske cigare. Transakcija je izvršena u američkim dolarima, što je dopustilo da ju Washington blokira.

Izjava njemačkog ministra vanjskih poslova su došle nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz Iranskog nuklearnog sporazuma i nakon što su ponovno nametnule sankcije Teheranu.

EU i dalje ostaje predana sporazumu unatoč političkom pritisku Washingtona. “Svakodnevno je sporazum živ, bolje od eksplozivne krize koja bi inače prijetila Bliskom istoku” – napisao je ministar Mass.

EU je provela takozvani “Statut blokiranja” kako bi zaštitila svoje tvrtke koje posluju u Iranu od američkih sankcija protiv te zemlje.

Međutim, europske tvrtke poput Totala, Maerska i drugih, napustile su Iran zbog straha od američkih sankcija. Te tvrtke ovise o međunarodnom bankarskom sustavu i međunarodnim financijskim tržištima kojima dominira SAD.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , , ,