Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘Tko ste vi da nas upozoravate?’: Predsjednik Duterte uzvratio udarac nakon američkog upozorenja da se drži podalje od kupnje ruskog oružja

‘Tko ste vi da nas upozoravate?’: Predsjednik Duterte uzvratio udarac nakon američkog upozorenja da se drži podalje od kupnje ruskog oružja

duterte-kalasFilipinski predsjednik Rodrigo Duterte odgovorio je Washingtonu na upozorenje da pazi od koje će zemlje kupovati oružje, ali je umirio Amerikance rekavši da podmornice koje bi mogao kupiti od Rusije se neće koristiti protiv njih

Duterte je bio ogorčen prošlotjednom izjavom američkog pomoćnika ministra obrane za azijske i pacifičke poslove, Randall Schrivera, koji je rekao da Filipini “trebaju vrlo pažljivo razmisliti” o kupnji ruskih podmornica i drugog oružja jer bi to ugrozilo savezništvo između Washingtona i Manile.

Zašto? Jeste li zaustavili druge zemlje? Zašto zaustavljate onda nas? … Upozoravate nas, tko ste vi da nas upozoravate?” – izjavio je filipinski čelnik tijekom govora u petak u Davao Cityu, kako je naveo Inquirer.

On je izazvao Schrivera da mu ponovi u lice isto upozorenje govoreći: “Našli smo se forumu. Naveli ste mi svoj slučaj zašto ste protiv toga da moja zemlja kupi podmornicu. Dajte mi razlog zašto i učinite to javno.”

“Da li se tako ponašate prema savaznicima? Želite li da budemo sa vama cijelo vrijeme?” – pitao se Duterte i dodao kako je željan pitati predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ista pitanja “ako ga vidim.”

Krivio je SAD zbog pokušaja zadržavanja Filipina “u pozadini” u pogledu obrambenih sposobnosti. “Vijetnam ima sedam [podmornica]; Malezija ima dvije; Indonezija ima oko osam. Jedini smo mi bez podmornice u regiji” – tvrdi predsjednik.

Međutim, predsjednik je smirio Washington napomenuvši da “podmornice nećemo koristiti protiv Amerike. Niti ih želimo upotrijebiti protiv Kine ili bilo koga drugog jer nismo toliko naoružani.”

Duterte je također kritizirao Amerikance za prodaju prepravljenih helikoptera u Manili, od kojih su se neki, kazao je, već srušili, dok su zemlje poput Rusije i Kine jednostavno donirale upotrijebljenu opremu Filipinima i “nikada nas nisu tražili zauzvrat ni spajalicu za papir”.

Moskva i Manila prošle su godine potpisali sporazum o vojnoj suradnji, a Rusija je već besplatno dostavila preko pet tisuća pušaka tipa Kalašnjikov na Filipinima kako bi im pomogla u borbi protiv Islamske države.

Duterteova vlada također razmatra kupnju podmornica, patrolnih čamaca, helikoptera i oklopnih vozila iz Rusije.

Početkom kolovoza, ministar vanjskih poslova Filipina, Alan Peter Cayetano, obećao je kako američki pritisak neće potaknuti zemlju na odustajanje od nabavke oružja iz Rusije, nazvavši to “testom naše odlučnosti za neovisnu vanjsku politiku”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,