Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » DJECO, ZA VAS SAMO VODA I MLIJEKO! Kalifornijski zakon želi ograničiti da djeca piju slatka gazirana piće u restoranima

DJECO, ZA VAS SAMO VODA I MLIJEKO! Kalifornijski zakon želi ograničiti da djeca piju slatka gazirana piće u restoranima

djeca-sodaKalifornijski zakon želi ograničiti količinu slatkih napitaka koje konzumiraju djeca i omogućiti da restorani samo nude dva izbora – vodu ili mlijeko

Neki roditelji su ljuti i kažu kako se država ne bi trebala miješati u to pitanje.

Zakon koji je usmjeren na rješavanje pretilosti kod djece zahtijeva da se djeci služe mlijeko ili voda, osim ako roditelj eksplicitno ne traži nešto drugo. U tom bi slučaju djetetu bi bilo dopušteno piti gazirano piće ili sok.

Zakon je prošao Kalifornijsku državnu skupštinu i sada se kreće na potpis guvernera Jerryja Browna. Ako prođe, Kalifornija će biti prva država koja će imati takav zakon. Međutim, slična ograničenja već su uvedena u pojedinim gradovima u Kaliforniji i drugim dijelovima zemlje, prema CBS News.

Zakon podržava Američko društvo za borbu protiv raka. “Neka od ove djece dnevno pije i do tri gazirana pića dnevno. Ovo ih dovodi u ogromnu opasnost od oboljevanja od raka” – izjavila je Stephanie Winn iz Američkog društva za borbu protiv raka za televiziju CBS Sacramento. “Zato što znamo da je 20 posto svih tumora povezano s prekomjernom težinom”.

Međutim, neki roditelji su uznemireni prijedlogom zakona, rekavši da nije mjesto državi da diktira ono što njihova djeca mogu piti.

“Mislim da Vlada ne bi trebala određivati što je dostupno kada ja kao majka znam što je najbolje za moje dijete” – rekla je lokalna stanovnica Inez Deocio za vijesti.

“Kao roditelj, trebali biste sami moći odlučiti hoće li vaša djeca piti mlijeko, vodu ili gazirana pića. Država vam to ne bi trebala reći” – rekao je Scott Gregory.

Zakon dolazi uslijed neuspjeha još jednog dijela kalifornijskog zakona o gaziranim pićima. Taj zakon bi zahtijevao da se svako pojedino gazirano zaslađeno piće prodaje u zapečaćenoj posudi na kojoj bi pisalo: “UPOZORANJE DRŽAVE KALIFORNIJE: Pijenje pića s dodanim šećerom doprinosi pretilosti, dijabetesu tipa 2 i propadanju zuba“.

U ožujku je Kalifornija napunila naslove svjetskih mainstream medija nakon što je sudac dosudio da da kava koja se prodaje u državi mora biti sa upozorenjem na rak, zbog prisutnosti kemikalije nazvane akrilamid.

Međutim, odluka bi se uskoro mogla preokrenuti nakon što je Ured za procjenu opasnosti za zdravlje, državna agencija zadužena za regulaciju upozorenja za rak, predložila propis koji bi omogućio izuzeće za kavu. Akrilamid nije sastojak kave, već samo nusprodukt pečenja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , ,