Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NEW YORK: Kineski ‘ubojica Tesle’ spreman za predstavljanje u javnosti

NEW YORK: Kineski ‘ubojica Tesle’ spreman za predstavljanje u javnosti

nio-es8Kineski proizvođač električnih vozila Nio, koji se često promatra kao alternativa ‘Tesle’ Elona Muska, priprema se za javnu ponudu dionica na burzi u New Yorku

Tvrtka je izjavila u ponedjeljak da želi zaraditi čak 1,8 milijardi dolara u inicijalnoj javnoj ponudi (IPO).

Nio podupire kineski konglomerat Tencent i još jedna velika tehnološka tvrtka Baidu.

Tvrtka sa sjedištem u Shangaju navela je Morgan Stanley, Goldman Sachs, JPMorgan, Bofa Merill Lynch, Deutsche Bank, Citi, Credit Suisse i UBS kao svoje osiguravatelje.

Nio je započeo s prodajom svog prvog vozila, ES8 SUV, u prosincu – tri godine nakon osnivanja tvrtke.

Vozilo se prodaje za cijenu od 65.000 dolara, ili za polovicu trenutne cijene najosnovnije verzije Teslinog modela X SUV u Kini.

Kineska tvrtka nastoji početi proizvoditi jeftinije i prihvatljivije sportsko vozilo ES6 sljedeće godine i izbaciti na tržište sedanu pod nazivom ET7 u 2020. godini.

“Općenito ciljamo lansirati novi model svake godine u bliskoj budućnosti dok nadograđujemo naše poslovanje” – rečeno je nedavno iz tvrtke.

Poput Tesle, Nio nije baš profitabilan u zadnje vrijeme. Tvrtka je imala neto gubitak od 502,6 milijuna dolara na manje od 7 milijuna dolara prihoda u prvoj polovici 2018, prema izvješćima.

Potez inicijalne ponude dionica kompanije Nio u SAD-u dolazi u vrijeme kada predsjednik Uprave Tesle Elon Musk planira otvoriti divovsku tvornicu u Šangaju, u Kini, kako bi zakoračio na tržište gdje vlada promiče električna vozila s poticajima za kupce.

Prema procjenama Bloomberga, do 2040. godine, više od polovice novih prodanih automobila i trećina svjetske automobilske flote, koja je 559 milijuna vozila, bit će električna.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , ,