Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Bayerove dionice se srušile na razine iz 2013. godine nakon povijesnog suđenja kompaniji Monsanto

Bayerove dionice se srušile na razine iz 2013. godine nakon povijesnog suđenja kompaniji Monsanto

burza-monsantoDionice Bayer AG-a su prije neki dan pale više od 12%, što je najveći pad ikada – na najniže razina cijene dionica još od listopada 2013. godine

To se dogodilo usred straha investitora nad potencijalnim budućim pravnim troškovima i odštetama povezanim sa Monsantovim herbocidom RoundUp.

Kao što smo detaljno objavili, porota suda u San Franciscu je dosudila 289 milijuna dolara odštete bivšem školskom domaru Dewayne Johnsonu, koji je tužio Monsanto jer je zbog njegovog herbicida Roundup dobio terminalni rak.

Suđenje je bilo važan test dokaza protiv Monsanta i poslužit će kao predložak za tisuće drugih tvrdnji o ovom herbicidu.

Kao što je izvijestio Bloomberg, presuda je iznenadila Bayerove ulagače i mogla bi potaknuti sjećanja na skandal povezan sa tabletama za snižavanje kolesterola Lipobay, izjavio je Markus Mayer, analitičar Baader Bank AG.

Bayer je platio više od 1,1 milijardu dolara za podmirivanje odšteta povezanih sa tim lijekom za srce Lipobay.

“Investitori bi mogli biti zabrinuti da će to postati “Lipobay 2.0″ – rekao je Mayer.

Tvrtka čija je tržišna vrijednost pala u ponedjeljak za više od 10 milijardi eura, kaže da je herbocid Roundup siguran za zdravlje.

“Oni će se žaliti, i morat ćemo onda vidjeti što će se tada dogoditi” – rekao je Ulrich Huwald, analitičar sa Warburg Researchom u Hamburgu. Čak i ako Bayer ne bude suočen sa sličnim presudama u drugim slučajevima, tvrtka bi mogla isplatiti odštete. “Kao što kažu sjeverni Nijemci, ‘Na sudu i na otvorenom moru, ti si u Božjim rukama.”

Bayer je zaključio ugovor za kupnju Monsanta za 66 milijardi dolara u lipnju. Ako ova parnica bude generirala velike presude, to bi moglo imati značajan utjecaj na cijenu Bayerove dionice, rekao je Chris Perrella, analitičar za Bloomberg Intelligence.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , , , , ,