Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » POÄŒELA GLOBALNA MEDIJSKA CENZURA: Korporacije zaobilaze ustav i optužuju vas da ste faÅ¡ist ili teoretiÄar zavjere…

POÄŒELA GLOBALNA MEDIJSKA CENZURA: Korporacije zaobilaze ustav i optužuju vas da ste faÅ¡ist ili teoretiÄar zavjere…

alex-georgeCenzuriranjem najveće svjetske aktivistiÄke stranice, internet je uÅ¡ao u novo doba poput onoga o kojem piÅ¡e George Orwell

Kada vam netko kaže da rastu faÅ¡izam ili komunizam, najbitniji dokaz koji mu možete predoÄiti je ‘privremena’ suspenzija slobode govora

AmeriÄki Ustav posebno je osjetljiv na tu temu i kroz viÅ¡e stavaka onemogućava ukidanje graÄ‘anskih sloboda. No vremenima nastanka povijesnog dokumenta nitko nije raÄunao na etiketu ‘teorija zavjere’.

Društvene mreže malo su ‘javni prostor’, a malo ‘privatna domena’

Apple, Facebook, YouTube i Spotify urotili su se protiv Alexa Jonesa, svojevremeno jedinog medijskog djelatnika koji je u svom programu dao prostor tadašnjem kandidatu za predsjednika Donaldu Trumpu.

Kanali su mu u orkestriranoj akciji ugašeni zbog ‘govora mržnje koji narušava standarde zajednice’.

S obzirom na to kako brojni mediji svakodnevno etiketiraju upravo ameriÄkog predsjednika, pod istim optužbama bi se takoÄ‘er mogli zatvarati, kao i pod etiketama ‘teorija zavjere’ (Trump i Rusi utjeÄu na izbore) ili ‘lažnih vijesti’ (Iran ima atomske bombe).

Pravni struÄnjaci su se već oglasili i naveli kako elementi ‘govora mržnje’ ne postoje u zakonskim aktima, no isto tako i da privatne korporacije i meÄ‘unarodni karteli ne odgovaraju ameriÄkom Ustavu ili zakonima.

Prevedeno – privatnik može u svojoj firmi raditi što želi.

Tako su druÅ¡tvene mreže unatoÄ neprikosnovenom djelovanju u sektoru ‘javnog prostora’ pravno zapravo ‘privatni prostor’.

Kako svatko ima pravo banirati ili blokirati korisnike ukoliko naruÅ¡avaju njegova vlastita pravila, tako iste mehanizme može koristiti i administracija, roboti ili vlasniÄka struktura.

No nedavno se dogodio bitan presedan kojeg će Jones moći iskoristiti u vlastitoj obrani. Naime, federalni sud je zabranio predsjedniku Trumpu da briÅ¡e kritike drugih korisnika na privatnom Twitter raÄunu. ZaÅ¡to?

Jer je javna osoba i to se smatra cenzurom, pošto je sud tu društvenu mrežu definirao kao ‘javni forum s posebnom namjenom’.

Znakovito, jedina velika druÅ¡tvena mreža koja nije izbrisala Jonesov profil upravo je Twitter. Pa će Jones morati tražiti federalno definiranje svojih protustranaka u ovom sluÄaju.

Govor mržnje najviše smeta onima koji otvoreno ‘mrze Trumpa’

Jones se u svojoj maniri odmah obruÅ¡io na tzv. ‘leftard’ i ‘libtard’ komponente ljevice i liberala, a neÅ¡to sliÄno rezonira i RT.

Naime, oni koji su se najviÅ¡e zalagali za gaÅ¡enje Jonesovih raÄuna pod domenom ameriÄke tradicije nepovredivosti privatnog prostora i slobode odabira ‘politike u vlastitom dvoriÅ¡tu’ isti su oni koji se bore protiv diskriminacije i korporatizma.

A bili su i prvi u redu u cenzuri svih onih koji su Nobelovca za mir Obamu etiketirali kao ‘ratnog zloÄinca’. Borba za slobodu govora i istinu oÄito ima svoje granice, a one su postavljene već na apsurdno niskoj ljestvici – neslaganju s drugaÄijim razmiÅ¡ljanjem i stavom.

Jonesa se tako baniralo zbog rasizma (jer je Sarah Jeong prozvao rasisticom zbog izjave da ‘ne osoba ne može biti rasist ako su bijelci u priÄi’), ksenofobije (jer je za promjenu imigrantske politike), faÅ¡izma (jer Antifa pokret poistovjećuje s nacistima), lažnih vijesti i teorija zavjere.

U novoj navali lažnog patriotizma demokratske snage optužile su ga za ‘Putinizam’ i dale mu titulu ‘veleizdajnika’, zbog guranja stranih interesa. To su pak isti oni ljudi koji su do tog trenutka domoljube poistovjećivali s nacionalistima i Trumpove prozivke o ‘manjku patriotizma’ uspoređivale s Hitlerovima.

Zabrana InfoWars platforme i lika i djela Alexa Jonesa otvorila je debatu o samoj naravi slobode govora. Potpada li pod nju i govor mržnje? I treba li granicu postaviti tek kod poziva na javni linÄ i prijetnje smrću?

Jer je priliÄno sklizak led kod navedene etikete. Poglavito jer novinari neskriveno priznaju kako mrze Donalda Trumpa, a takvom retorikom i nastupaju. Bilo kako bilo, vremena cenzure opasno su zakucala pred vrata.
 
(dnevno.hr, R.M.)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , , ,