Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » BRAZIL napokon zabranio korištenje GLIFOSATA zbog straha javnosti da uzrokuje rak

BRAZIL napokon zabranio korištenje GLIFOSATA zbog straha javnosti da uzrokuje rak

brazil-glifosatKad čujete kako je opasan glifosat, prvo pitanje mnogih ljudi je zašto je dopušteno prodavati tako nešto smrtonosno

Odgovor na to pitanje, barem u SAD-u, vrlo je složen i uključuje puno novaca i političkog manevriranja.

U Brazilu, međutim, čini se da prevladava zdrav razum jer je sud u zemlji suspendirao upotrebu glifosatnih proizvoda.

Savezni sudac u Braziliji je dosudio da se ne mogu registrirati svi novi proizvodi koji koriste kemikalije, a postojeće registracije će biti suspendirane u narednih 30 dana, dok će vlada istražiti toksikologiju svih proizvoda. Fungicid i insekticidni abamektin također će biti podložni ovoj odluci.

Nije iznenađenje vidjeti niz uloženih žalbi na odluku, što bi moglo pogoditi vrlo teško kompaniju Monsanto.

Ova tvrtka prodaje genetski modificiranu soju otpornu na glifosat koja je naširoko zasađena u Brazilu. Brazil je najveći izvoznik soje u svijetu, uglavnom zbog velike potražnje iz Kine.

Sojevi pamuka i kukuruza koji su otporni na glifosat također se koriste u zemlji – barem za sada.

U 2015. godini savezni tužitelj je zatražio od brazilskog Ministarstva pravosuđa da izbaci glifosat iz uporabe zbog zabrinutosti povezane za zdravstvene probleme. Ograničenja glifosata u Brazilu smatraju se relativno slabima, s granicama primjene postavljenim na do 500 mg/L; dok je granica primjene u Europskoj uniji 5000 puta manja u zonosu od 0.1 mg/L.

Zemlje širom svijeta ograničavaju i zabranjuju glifosat

Brazil se pridružuje rastućem popisu zemalja koje su zabranile toksičnu kemikaliju ili ograničile njezinu upotrebu.

U 2013. godini, El Salvador je zabranio Roundup herbicid nakon što su nezavisne studije pronašle povezanost ove kemikaliju sa bolestima bubrega, rakom i drugim bolestima.

Belgija je zabranila individualnu uporabu kemikalije i glasovala protiv njezine relicencijalizacije u EU prošle godine.

Također je jedna od šest zemalja članica EU koja je potpisala pismo koje je zatražilo od Europske komisije da uspostavi plan izbacivanja glifosata iz upotrebe. Osim toga, grad Bruxelles ima politiku “nulte tolerancije na pesticide”, što znači da je glifosat potpuno zabranjen.

Nizozemska je također zabranila uporabu i prodaju herbicida koji sadrže glifosat za nekomercijalnu uporabu u cijeloj zemlji

U Argentini je više od 400 gradova i gradova provelo mjere koje ograničavaju uporabu glifosata. Nakon što je Međunarodna agencija za istraživanje raka zaključila da je kemikalija “vjerojatno kancerogena za ljude”, više od 30.000 zdravstvenih djelatnika u zemlji zagovaralo je zabranu sastojka.

Očekuje se kako će se Francuska i Njemačka uskoro pridružiti popisu. Prošlog studenog, francuski predsjednik Emmanuel Macron priopćio je kako će zemlja zabraniti zabranu glifata u naredne tri godine.

U siječnju je koalicijska vlada u Njemačkoj započela proces zabrane glifosata, a neke maloprodajne trgovine u zemlji već su izbacile sa polica Roundup i slične herbicide.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , , , , ,