Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST, TEORIJE ZAVJERE » Misteriozni gigantski ‘odbjegli’ planet vreba izvan našeg Sunčevog sustava

Misteriozni gigantski ‘odbjegli’ planet vreba izvan našeg Sunčevog sustava

planet-sustavTajanstveni veliki objekt lebdi oko našeg Sunčevog sustava, a istraživači nisu sigurni što je to – iako bi to mogao biti ‘odbjegli’ planet

U prvoj detekciji radio-teleskopa koji je otkrio masovni plantarni objekt izvan našeg Sunčevog sustava, astronomi su otkrili da čudno nebesko tijelo ima masu veću 12,7 puta od Jupitera.

Međutim, čini se da ne orbitira oko najbliže zvijezde, i udaljen je samo 20 svjetlosnih godina od Zemlje.

„Ovaj objekt je upravo na granici između planeta i smeđeg patuljka, ili ‘neuspjele zvijezde’, te nam je otkrio neka iznenađenja koja nam potencijalno mogu pomoći da razumijemo magnetske procese na zvijezdama i planetima” – rekao je glavni astronom studije Melodie Kao.

Smeđi patuljak je objekt prevelik da bi bio planet, ali nije dovoljno velik da održava nuklearnu fuzija vodika u svojoj jezgri koja je od vitalnog značaja za zvijezde.

Objekt, koji je nazvan SIMP J01365663+0933473, prvi put je otkriven 2016., ali smatralo se da je smeđi patuljak.

Najnoviji podaci otkrivaju da je mlađi nego što se mislilo, starosti od oko 200 milijuna godina, a njegova je masa manja, pa bi se mogao svrstati u planet.

Njegova je temperatura također daleko hladnija od sunca, na 825 stupnjeva Celzijusa. Također ima snažno magnetsko polje, koje je 200 puta jače od onoga na Jupiteru.

Istraživači su uspjeli detektirati magnetsku aktivnost objekta koristeći moćnu zvjezdarnicu za radio astronomiju pod nazivom Very Large Array, u National Science Foundation u New Mexicu.

Upotrijebljene metode upućuju na to da bi istraživači mogli imati “novi način otkrivanja egzoplaneta, uključujući i neizostavne ‘odbjegle’ planete koji ne kruže oko zvijezde” – rekao je istraživač Gregg Hallinan.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST, TEORIJE ZAVJERE · Tags: , , , ,