Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » PRIJELOMNA VIJEST: EU blokirao američke sankcije protiv Irana kako bi zaštitio europske tvrtke

PRIJELOMNA VIJEST: EU blokirao američke sankcije protiv Irana kako bi zaštitio europske tvrtke

iran-euEuropska unija je provela takozvani Statut blokiranja kako bi zaštitila svoje tvrtke koje rade u Iranu od prijetnji američkih sankcija protiv te zemlje

Prvi krug obnovljenih američkih sankcija stupit će na snagu u utorak nakon ponoći po istočnom vremenu s najtežim sankcijama u posljednjih nekoliko desetljeća.

Washington je ponovno uspostavio penale koji su ukinuti protiv Irana nakon jednostranog povlačenja iz povijesnog nuklearnog sporazuma zapečaćenog između Teherana i šest svjetskih sila u 2015. godini.

Europska komisija izjavila je kako će, unatoč američkim sankcijama, europske tvrtke nastaviti raditi pravne poslove u Iranu pod zaštitom Bruxellesa.

“Ukidanje nuklearnih sankcija je bitan dio ugovora – ima za cilj pozitivan učinak ne samo na trgovinske i gospodarske odnose s Iranom, već najvažnije i na život iranskog naroda. Odlučni smo zaštititi europske gospodarske subjekte koji se bave legitimnim poslovanjem s Iranom, u skladu s pravom EU i rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2231″ – izjavila je u ponedjeljak Europska komisija.

“Zato će ažurirani Statut blokiranja Europske unije stupiti na snagu 7. kolovoza kako bi zaštitio tvrtke iz EU koje rade legitimno poslovanje s Iranom od utjecaja američkih izvanteritorijalnih sankcija” – dodao je.

Bruxelles je u svibnju objavio kako će omogućiti Statut blokiranja od mjeseca kolovoza. Zakon je prvi put usvojen 1996. godine i zabranjuje EU tvrtkama da se pridržavaju izvanteritorijalnim učincima američkih sankcija.

To omogućava tvrtkama da se oporave od štete koje proizlaze iz takvih sankcija i poništava učinak u EU svih sudskih odluka stranih sudova koji se temelje na njima.

Europljani su “predani u radu za … očuvanje i održavanje učinkovitih financijskih kanala s Iranom, te nastavak iranskog izvoza nafte i plina” – dodala je EK.

Unija je rekla da je održavanje nuklearnog sporazuma s Iranom “pitanje poštivanja međunarodnih sporazuma i pitanje međunarodne sigurnosti”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,