Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NIKADA VIĐENO POVIJESNO ISELJAVANJE HRVATA: ‘Htjela sam krenuti ispočetka u zemlji bez ustaša i partizana’

NIKADA VIĐENO POVIJESNO ISELJAVANJE HRVATA: ‘Htjela sam krenuti ispočetka u zemlji bez ustaša i partizana’

iseljavanje-hrvatskaKatarina Milković iz Perušića (40) prije manje od godinu dana odselila se u Dublin. Sad joj u Irsku dolaze i djeca. O povratku u Hrvatsku zasad ne razmišlja. Zadovoljna je poslom u Irskoj

Još sam svakodnevno u šoku jer ne mogu shvatiti da se može normalno živjeti. U Irskoj mi je odlično.

Ispričala nam je to Katarina Milković iz Perušića (40), koja se prije manje od godinu dana odselila u Dublin.

Bila sam ravnateljica Javne ustanove za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode Pećinskog parka Grabovače.

To je ustanova vrlo slična Parku prirode Velebit ili Vranskom jezeru, ali manjeg omjera i nije ju osnovala država nego općina – objašnjava nam Katarina, koja je u Irskoj promijenila struku.

U središtu Dublina radi kao pomoćnica menadžera u velikom lancu restorana.

Brzo sam se snašla jer je menadžment manje-više svugdje isti. Brzo sam i napredovala. Svi naši ljudi su vrijedni i brzo napreduju kad im to omogućava uređeni sustav. Strašno je to što takav sustav ne postoji kod kuće nego se ljude tjera da idu van raditi za strance – kaže Katrina.

Sad kad je završila školska godina, u Irsku joj stižu i djeca, koja će školovanje od sljedeće godine nastaviti u Dublinu.

Katarina je osam godina radila kao ravnateljica parka Grabovača.

Prije toga 12 godina radila je na lokalnom radiju. Kao srednjoškolka upisala se u Mladež HDZ-a. Razočaranje u politiku i političare bilo je jedan od razloga odlaska iz Hrvatske.

Još kao srednjoškolka, na nagovor prijatelja, učlanila sam se u Mladež HDZ-a grada Gospića. Moram priznati da me ni tad politika nije zanimala, ali smatrala sam da kao pripadnik jedne velike stranke ipak mogu nešto napraviti za svoju lokalnu zajednicu jer sam prije svega bila veliki lokal patriot – objašnjava Milković.

Dodaje da joj je posao vođenja Pećinskog parka bila sve, “i ljubav i život”, te da je uživala tom poslu.

Naprosto nisam više mogla. Sva energija koju sam imala naprasno je nestala. Sva ljubav koju sam osjećala se ohladila. Nisam vidjela budućnost. Odlučila sam krenuti ispočetka u zemlji bez ustaša i partizana.

Dala sam ostavku u pola mandata i otišla. Moram priznati, odluka nije bila laka, ali nisam požalila. Jedino mi je teško odgovoriti na pitanje hoću li se ikad vratiti – kaže Katarina.

Iz Hrvatske se dnevno iseli 247 osoba, što znači da je svake godine “napusti” grad veličine Osijeka, navodi se.
 
(24sata.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,