Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » TAJNE VELIKIH ZNANSTVENIKA: Odlutale misli su važnije nego što mislimo!

TAJNE VELIKIH ZNANSTVENIKA: Odlutale misli su važnije nego što mislimo!

lutanje-misliOdlutale misli, zapravo, bude našu kreativnost, spajaju je sa intuicijom, koju koncentrirani um zapostavlja

Otkriveno je da su možda i sustavi koji sudjeluju u lutanju misli aktivni neposredno prije nego što dođe do nekog kreativnog uvida, te da su posebno aktivni kod osoba sa deficitom pažnje.

Svi mi težimo da pobegnemo od naporne fokusiranosti kognitivnog razmišljanja, i vratimo se „prirodnom“ radnom režimu mozga, onome u kojem misli lutaju. Šta to zapravo znači?

Napuštanje prostora problema kojeg umom nastojimo riješiti? Izgleda da nije to, već upravo suprotno. Odlutale misli mogu narušiti trenutni fokus, no to ne znači da se mozak prestaje tim problemom baviti i dalje, i to na način koji mu je „udobniji“, sa boljim rezultatima.

Odlutale misli, zapravo, bude našu kreativnost. Spajaju je sa intuicijom, koju koncentrirani um zapostavlja. „Intuitivni um je dragocjen dar, a racionalni um je vjeran sluga. Stvorili smo društvo koje slavi slugu, a zaboravilo je dar“, smatrao je A. Einstein.

U suvremenom svijetu, gde gotovo svi imaju pristup informacijama, nove vrijednosti se rađaju iz originalnih sinteza, iz ideja koje se spajaju na sasvim nove i neočekivane načine.

Što nam misli više lutaju, to manje primjećujemo što se dešava „sada i ovdje“. Gotovo je nemoguće uhvatiti trenutak kada nam misli odlutaju, i nismo u stanju ni da budemo svjesni da smo „odlutali“ sve dok se fokusiranost moždanih aktivnosti ponovo ne vrati.

Tijekom evolucije naš mozak je prilagođen, uvježban za preživljavanje, dakle za registriranje zvuka i pokreta. Međutim, mi nemamo nikakav perceptivni aparat da osjetimo nestajanje ozonskog omotača ili pojavu kancerogenih stanica.

Dakle, mi ne primjećujemo (u kontekstu fokusiranosti mozga) ono što nije tu, niti se možemo upozoriti na to kao na moguću opasnost. Naš um ima optičku iluziju da je sadržaj naše svijesti jednak zbiru svih informacija u umu.

Automatski sustav fokusiranog mozga uglavnom dobro funkcionira u svim prostorima racionalnog (obavljanje posla, rješavanje rutinskih situacija, pa čak i redovnih dnevnih komunikacija).

Međutim, naše emocije, naša priroda i njene sklonosti, različite od individue do individue, stvaraju odstupanja od te racionalne fokusiranosti koja nam je omogućila preživljavanje.

Odlutale misli zapravo jesu onaj bljesak koji, izlazeći iz okvira fokusiranosti, otvara mogućnost „odmora“, koji istovremeno, po pravilu iznenada i „ničim izazvan“, otvara kreativnost koja tada u tom bljesku zapravo rješava problem i prepušta ga dalje na obradu fokusiranom mozgu.
 
(sputniknews.com)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,