Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Slobodni zidari će prihvatiti žene u članstvo po prvi put u svojoj povijesti … ali samo ako se pridruže kao muškarci

Slobodni zidari će prihvatiti žene u članstvo po prvi put u svojoj povijesti … ali samo ako se pridruže kao muškarci

masoni-lozaTransrodne žene trebaju imati pravo postati članovima slobodnih zidara (masonerije), ali samo ako se pridruže kao muškarci, izjavila je najveća loža Velike Britanije, Ujedinjena Velika loža Engleske (UGLE)

UGLE, koji je osnovan 1717. godine, stoljećima je imao muškarce kao članove, izdao je je nove smjernice svojim 200.000 članova u Engleskoj i Walesu, navodeći da “slobodni zidar koji nakon inicijacije prestaje biti muškarac ne prestaje biti slobodni zidar”.

Dodaje se da se to odnosi i na one koji su promijenili spol iz ženskog u muški, izvještava Times.

Neke konvencije tajnog društva ostat će nepromijenjene. Na primjer, formalni pozdrav među članovima treba započeti prefiksom “Brate”, tako da netko tko je promijenio spol i iz Stevena postao Stephanie Smith bi se oslovljavao kao “Brat Stephanie” ili “Brat Smith”.

Tijekom neformalnih interakcija trebali bi se oslovljavati “po imenu i naslovu kojeg je ona/on odabrao” – potvrđuje nova politika prilagodbe spola. Odgovarajuće alternative za kodeks oblačenja bi mogle uključivati “tamnu suknju i top”, bit će prihvaćene.

Takva odluka je dočekana sa humorom na nekim od društvenih medija koji se bave pitanjem je li stoljetno tajno društvo, čiji su članovi bili kralj Edward VII i premijer Winston Churchill, progresivnije u transrodnim pravima nego u ženskim pravima.

Često postavljena pitanja koja se odnose na novu politiku navode da “nitko ne bi trebao biti pod pritiskom da odstupi od Članstva jer više nije muškarac”.

Guardian izvještava da ako članovi nisu zadovoljni odlukom svojeg brata o prijelaz na ženski spol, bilo bi pametno s njima obaviti “tihu riječ” da bi ih se “podsjetilo na njihove slobodnozidarske obveze”.

Veliki gazda, koji je također poznat kao stariji sudac, je zamoljen je da istraži pravne implikacije preraspodjele spola u očekivanju mogućeg uvođenja zakona, prema Timesu.

Prema Zakonu o priznavanju spola iz 2004. godinu i Zakonu o ravnopravnosti iz 2010. čovjek koji se pridružio slobodnim zidarima ne može ukinuti svoje članstvo nakon što postane žena, jer je zaštićen promjenom spola.

Glasnogovornik UGLE-a izjavio je: “Iako nije bilo općenitog zahtjeva za smjernicama o preraspodjeli spola, pitanja u svezi s tom temom vjerojatno će postati sve češća u budućnosti, a sada nam se čini prikladno vrijeme za izdavanje općih uputa našim članovima.”
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,