Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Južnoafrička Republika će promijeniti Ustav kako bi legalizirala otimanje poljoprivredne zemlje od bijelaca

Južnoafrička Republika će promijeniti Ustav kako bi legalizirala otimanje poljoprivredne zemlje od bijelaca

juzna-afrikaJužnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa izjavio je kako vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) mora pokrenuti parlamentarni proces kojim će ustavom usvojiti predloženu izmjenu i otovoriti put za otimanjem zemljišta bez naknade

Ramaphosa je obećao vratiti zemljišta koja su u vlasništvu bijelih farmera od 1600-ih crnom stanovništvu zemlje nakon što je preuzeo dužnost u veljači ove godine, izjavio je u utorak kako će ANC predstaviti ustavni amandman u parlamentu.

“ANC će putem parlamentarnog procesa dovršiti predloženu izmjenu Ustava koja jasnije ocrtava uvjete pod kojima se može izvršiti izvlaštenje zemljišta bez naknade” – izjavio je Ramaphosa, istaknuti čelnik sindikata i bliski suradnik Nelsona Mandele.

Milijunaš i bivši poslovni čovjek tvrdio je da je “postalo jasno da naši ljudi žele da ustav bude eksplicitniji” o prijedlogu zakona, kojim će se južnoafričke bjelce moći protjerati što može potaknuti nasilje nad poljoprivrednicima.

Sve je veći strah da će planirano izvlaštenje pogoditi gospodarsku poljoprivredu u zemlji i može izazvati krizu u proizvodnje hrane, poput one koja je pogodila Zimbabve kada je 1999. godine donesen sličan zakon za bijelce poljoprivrednike.

Promoviranje njegovog plana za poticanje preraspodjele zemljišta u ožujku, Ramaphosa je nastojao osigurati bijele građane, koji čine oko devet posto ukupnog stanovništva, te da će vlada postupati sa ovim kontroverznim pitanjem putem “dijaloga, rasprave, angažmana, dok se ne pronađu dobra rješenja koja će našu zemlju pogurati naprijed.”

“Nitko od nas nema razloga da počne paničiti i svirati ratne bubnjeve” – kazao je on tada, ističući da ništa ne bi trebalo spriječiti da se poljoprivredna djelatnost normalno nastavi.

Međutim, mnogi Boersi, potomci nizozemskih doseljenika u Južnoj Africi, ne prihvaćaju vladina obećanja u kompenzaciji vrijednosti, i umjesto toga traže azil u inozemstvu zbog vala nasilja i neprijateljstva protiv njih.

Prošlog mjeseca je australski ministar unutarnjih poslova Peter Duttona poslao poziv da se osiguraju hitne vize za bijelce poljoprivrednike iz Južnoafričke Republike, za koje mediji izvještavaju da se suočavaju sa progonstvom kod kuće, što je potaknulo diplomatski skandal, a čelnik južnoafričke oporbe proglasio je Australiju “rasističkom zemljon” zbog dodjeljivanje utočišta bijelim poljoprivrednicima, i u eri Nelsona Mandele i sada.

Boersi su također pitali Rusiju za pomoć, tražeći preseljenje poljoprivrednika koji se više ne osjećaju kao kod kuće u Južnoafričkoj Republici.

Izaslanstvo koje se sastojalo od nekih 30 južnoafričkih poljoprivrednih obitelji doputovalo je u ruski poljoprivredni pojas u regiji Stavropol prošlog mjeseca, tražeći od lokalnih vlasti da razmotre azil za čak 15.000 bijelih građana Južnoafričke Republike.

Premještanje “je pitanje života i smrti” za njih, rekao je medijima šef delegacije.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,