Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » AMERIKA BIJESNA: Erdogan predložio dodavanje slova ‘T’ u grupu BRICS

AMERIKA BIJESNA: Erdogan predložio dodavanje slova ‘T’ u grupu BRICS

erdogan-putinTurski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je čelnike zemalja grupe BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) da dopuste priključenje Turske

“Mi smo svi u G20 sa pet tih zemalja. Volio bih da poduzeti potrebne korake kako bismo zauzeli naše mjesto u BRICS-u” – rekao je turski predsjednik za Hurriyet Daily News na marginama foruma grupe u južnoafričkom gradu Johannesburgu.

“Ako nas uvedete u ovu grupu ona će postati BRICST.”

Prema Erdoganu, prijedlog je toplo pozdravljen od zemalja članica, posebno Kine. Navodno je rekao da su članovi BRICS-a razmišljali o dodavanju drugih nacija u skupinu.

“Posebno Kina kaže da se zalaže za proširenje. Vidio sam da razmišljaju o uključivanju drugih zemalja u tu platformu. Oni se ne protive tome” – rekao je Erdogan, kako navode mediji.

Turska je pozvana na 10. godišnji sastanak ekonomske skupine u nastajanju, koji se održao 25. i 27. srpnja, kao predsjedatelj Organizacije islamske suradnje.

Turski predsjednik nazočio je summitu zajedno s ministrom vanjskih poslova zemlje, financija i ministrom financija, ministrom obrane, ministrom trgovine i vladajućom Strankom pravde i razvitka.

Multinacionalna grupacija BRICS osnovana je 2006. godine tijekom Međunarodnog ekonomskog foruma u St. Petersburgu.

U početku su ju osnovali Brazil, Rusija, Indija i Kina, a Južna Afrika se pridružila skupini 2010. godine. Trenutni sudionici ove grupe predstavljaju više od 40 posto svjetskog stanovništva i 25 posto globalnog BDP-a.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , , ,