Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » NOVA UTOPIJA KALIFORNIJSKE VLADE: Poslužite li plastičnu slamku, možete završiti u zatvoru

NOVA UTOPIJA KALIFORNIJSKE VLADE: Poslužite li plastičnu slamku, možete završiti u zatvoru

kalifornija-slamkeKada je riječ o Kaliforniji, regresija ljevice ne poznaje granice. Obalni grad Santa Barbara nedavno je zabranio plastične slamke zbog negativnih utjecaja na okoliš

U onome što je vjerojatno najstroža zabrana plastike u Sjedinjenim Državama, dužnosnici Santa Barbare donijeli su zakon koji ne samo da odobrava velike novčane kazne za prekršitelje koji koriste plastične slamke, već čak navodi i zatvor kao kao moguću kaznu.

Samo u Kaliforniji možete ići u zatvor ako u restoranu ponudite slamke. Prema pravilniku, prvo kazneno djelo će dobiti pismeno upozorenje. Drugo kazneno djelo će se suočiti sa velikim posljedicama.

Na temelju gradskog općinskog zakona, kazne za slamke će uključivati “novčanu kaznu koja ne prelazi tisuću dolara (1.000 dolara) i kazna zatvora u trajanju do šest (6) mjeseci”.

Zapadna obala je dom je mnoge zabrane plastičnih slamki. Grad Seattle bio je prvi grad u SAD-u koji je zabranio plastične slamke početkom srpnja. No, u gradu Emerald, kazne su samo 250 dolara. Kalifornija ne bi trebala pretjerivati u svojoj regresivnoj-progresivnoj politici.

Budući da su detektori novog zakona vrlo brzo istaknuti, zabranjivanje plastičnih slamčica vjerojatno neće imati značajan trag u rastućem problemu plastičnog otpada. No, za osobe s invaliditetom, zabrana plastičnih slamki bi mogla biti prilično velika zapreka jer se mnogi ljudi sa invaliditetom oslanjaju na slamke.

I unatoč liberalnim kricima o inkluziji i toleranciji, zakon o zabrani slamki u Santa Barbari nije uspio napraviti iznimke za osobe s invaliditetom.

Mnogi drugi gradovi koji su pokrenuli zabranu slamki osigurali su isključivost odredbe za osobe s invaliditetom. Dok je Santa Barbara napravila nekoliko slučajeva izuzeća, osobe s invaliditetom nisu bile među njima.

Zabranjivanje slamki bi moglo povrijediti osobe s invaliditetom

Pišući za National Review, Katherine Timpf tvrdi: “Sve su se stvari uzele u obzir, ova nova uredba neće ostaviti traga u problemu koji je namijenjen rješavanju – ali bi moglo stvoriti neku štetu”, napominjući da “ima negativan utjecaj na osobe s invaliditetom koje ne mogu piti bez njih”.

Za mnoge osobe s invaliditetom, plastične slamke su najsigurnija i najpristupačnija opcija za njihove potrebe. Zagovornici objašnjavaju da često upotrebljavane slamke dolaze s nedostacima: većina nije dovoljno fleksibilna da se postavi po potrebi.

Metalne slamke mogu biti previše vruće ili uzrokovati ozljede, staklene slamke također predstavljaju sigurnosni rizik.

Postoje mnoge vrste poteškoća koje mogu zahtijevati korištenje slamčica: Parkinsonova bolest, cerebralna paraliza i moždani udar samo su neke mogućnosti.

Nema sumnje da je jednokratna plastika problem ekološke prirode. Zapravo, nedavno je otkriveno da Zemljinim oceanima pluta otok plastike koji je već dosegao veličinu Meksika – alarmantan nalaz, u najmanju ruku.

Međutim, široko rasprostranjena zabrana slamki ne mora nužno biti najbolji način za ispravljanje ovog problema – i zaštita invaliditeta nije jedini razlog zašto je zabrana slamki kontroverzna. Za mnoge, zabrana slamki predstavlja puno veći problem, a to je – Vladina nadmoć.

Kao odgovor na zahtjeve javnosti, mnogi poduzetnici već traže svoje alternative. Starbucks je već obećao da će nastaviti dalje bez slamčica, a Disney je upravo objavio da će ukloniti plastične slamke i mješalice u svojim tematskim parkovima.

Plastika je veliki problem, ali odlazak u zatvor zbog serviranja plastičnih slamki ljudima ili suočavanje s novčanom kaznom u iznosu od 1000 dolara čini se kao pretjerana kazna.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,