Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » MEKSIKO DRASTIÄŒNO SMANJIO UVOZ AMERIÄŒKE GMO PÅ ENICE ZBOG ESKALACIJE TRGOVINSKOG RATA! Uvozit će ne-GMO pÅ¡enicu iz Rusije

MEKSIKO DRASTIČNO SMANJIO UVOZ AMERIČKE GMO PŠENICE ZBOG ESKALACIJE TRGOVINSKOG RATA! Uvozit će ne-GMO pšenicu iz Rusije

putin-psenicaProizvoÄ‘aÄi meksiÄkog kruha, tjestenine i tortila traže jeftinije zalihe pÅ¡enice iz Rusije u pokuÅ¡aju da se smanji ovisnost o SAD-u zbog dugotrajnog trgovinskog sukoba sa svojim sjevernim susjedom

AmeriÄki tržiÅ¡ni udio trenutaÄno je u dramatiÄnom padu, dok se Meksiko, glavni kupac ameriÄkih žitarica, okreće alternativnim tržiÅ¡tima uslijed sve veće zabrinutosti zbog rastućih cijena ameriÄkih proizvoda, piÅ¡e Reuters, navodeći meksiÄke mlinare, vladine dužnosnike i meÄ‘unarodne trgovce pÅ¡enicom.

“Važno je slati signale gospodinu Trumpu”, rekao je Jose Luis Fuente, Å¡ef meksiÄke trgovinske organizacije Canimolt, koja predstavlja 80 posto meksiÄkih mlinara.

Strahovi su, kako se izvješćuje, povezani s potencijalnim tarifama koje bi meksiÄke vlasti mogle nametnuti na žitarice iz SAD-a kao dio rastućeg trgovinskog sukoba.

Sukob je zapoÄeo kada je ameriÄki predsjednik Donald Trump prijetio ukidanjem SjevernoameriÄkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) s Meksikom i Kanadom, ako strane ne mogu kompromitirati 23-godiÅ¡nji sporazum.

ProÅ¡log mjeseca, Washington je uveo 25-postotnu tarifu NA uvoz Äelika i 10-postotnu tarifu na uvoz aluminija iz Meksika, Kanade i EU. Meksiko je ubrzo proveo odmazdu sa uvoznim cijenama na nekim ameriÄkim proizvodima, ukljuÄujući Äelik, jabuke i svinjetinu.

Ranije ovog mjeseca pojavili su se izvjeÅ¡taji u medijima kako bi Meksiko nametnuti tarife na 4 milijarde dolara godiÅ¡njeg uvoza ameriÄkog GMO kukuruza i soje ako Washington odluÄi o eskalaciji trenutne situacije s novim tarifama.

Fuente je dodao kako će Meksiko održati kupnju pÅ¡enice od svog sjevernog susjeda zbog svoje blizine, ali je naglasio da mljekari u zemlji “ne mogu nastaviti imati ovu apsolutnu ovisnost”.

U prvoj polovici ove godine ameriÄki izvoz pÅ¡enica u Meksiko smanjio se za 38 posto u vrijednosti na 285 milijuna dolara, prema podacima industrije analiziranim od strane agencije. Istodobno, ukupni ameriÄki izvoz pÅ¡enice, u vrijednosti od 2,2 milijarde dolara, zabilježio je pad od 21 posto.

“TržiÅ¡te u Meksiku bi trebalo biti samo produžetak naÅ¡eg domaćeg tržiÅ¡ta” – rekao je Justin Gilpin, izvrÅ¡ni direktor Komisije za pÅ¡enicu u Kansasu, najvećoj ameriÄkoj državi koja proizvodi pÅ¡enicu.

Osim uvoza iz Rusije, Meksiko planira povećati kupnju pÅ¡enice iz Argentine, Brazila, Kanade i Ukrajine kako bi smanjio oslanjanje na ameriÄku poljoprivredu.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,