Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PANIKA U WASHINGTONU: Lopta koju je Putin poklonio Trumpu ‘se nipošto ne smije unositi u Bijelu kuću’

PANIKA U WASHINGTONU: Lopta koju je Putin poklonio Trumpu ‘se nipošto ne smije unositi u Bijelu kuću’

lopta-trumpOštrooki su promatrači međutim primijetili da je riječ o posebnoj inačici lopte koja možda sadržava čip za odašiljanje podataka

Ruski predsjednik Vladimir Putin svom je američkom kolegi Donaldu Trumpu prošlog tjedna tijekom konferencije za medije u Helsinkiju dao Adidasovu nogometnu loptu s kojom se igralo na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, javlja televizija ‘lažnih vijesti’ CNN, kako ju naziva Trump.

Adidas na svojoj stranici kaže da ta tehnologija omogućava vlasnicima lopte da pristupe “različitim funkcionalnostima” kao što su “ekskluzivne informacije o proizvodu, Adidasov nogometni sadržaj, posebne nagradne igre i natjecanja te slično”.

“Svi darovi koje predsjednik SAD-a primi se pregledaju radi sigurnosti. Tajna služba ne komentira kojim se metodama koristi tijekom rada”, rekli su iz Tajne službe Sjedinjenih Američkih Država u izjavi. Bijela kuća za sada nije komentirala ovaj slučaj.

Nije jasno je li lopta koju je Putin poklonio Trumpu stvarno sadržavala čip koji se spominje na Adidasovoj stranici, a čak i da ga sadrži, to ne znači da taj čip predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Prema Adidasovim podacima, čip s mobitelima i tabletima komunicira putem komunikacijskog protokola NFC (Near-field communication). NFC omogućava dvama uređajima da razmjenjuju podatke ili komuniciraju na drugi način kada se nalaze na udaljenosti od četiri centimetra.

“Ta se tehnologija koristi za mobilno plaćanje, a uključuje približavanje dva uređaja. Da je netko imao skrivene motive, odabrali su krivu tehnologiju”, rekao je za CNN stručnjak za cyber sigurnost Scott Schober.

Te činjenice nisu spriječile američkog senatora iz savezne države Južne Karoline Lindseyja Grahama da putem Twittera upozori da se treba provjeriti sadržava li ta lopta “uređaje za prisluškivanje” i da je ne treba unositi u Bijelu kuću.

Iz Adidas nisu komentirali može li se hakerski intervenirati u čip. Na internetskoj stranici tvrtke stoji da nije moguće obrisati ili prepraviti parametre koji su zapisani u čipu.
 


 
(jutarnji.hr)

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,