Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » NJEMAČKA PORUČILA INDIJI: Ignorirajte ‘iritantna’ upozorenja SAD-a i kupujte dalje iransku naftu

NJEMAČKA PORUČILA INDIJI: Ignorirajte ‘iritantna’ upozorenja SAD-a i kupujte dalje iransku naftu

iran-indijaIndija i Iran dobri su partneri u trgovini nafte usprkos nezadovoljstvu Washingtona i trebali bi nastaviti suradnju ako to žele, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Niels Annen u posjetu New Delhiju

“Nisam prodavač koji radi za Iran, ali imam dojam da je Indija spremna nastaviti kupovati naftu iz Irana i to će biti vrlo važna stvar” – izjavio je Annen indijskim medijima, kako ih citira tiskovna agencija Sputnik.

Kazao je kako Sjedinjene Države pokušavaju prisiliti svoje saveznike da se pridruže novim anti-iranskim sankcijama što je “iritantan, blago rečeno”.

Indija, koja ovisi o uvozu sirove nafte, glavni je iranski klijent za kupovinu nafte nakon Kine.

Unatoč tome, Indija je u lipnju otkupila 15,9 posto manje sirove nafte od Irana u odnosu na svibanj.

Nakon toga, Iran je prijetio da će obustaviti sve privilegije u bilateralnoj trgovini s Indijom, uključujući isplate u rupijama.

Prošlog je tjedna Reuters izvijestio da je indijsko Ministarstvo nafte zatražilo od proizvođača refinera da se pripreme za “drastično smanjenje ili nula posto” uvoza iranske nafte od studenog, kada počinju američke sankcije protiv Irana.

“Indija je zatražila od proizvođača da budu spremni za eventualnost, budući da se situacija još uvijek razvija. Može doći do drastičnog smanjenja ili uopće neće biti uvoza nafta” – napisao je Reuters citajući svoje izvore.

Iako Indija ne priznaje jednostrane američke sankcije protiv Irana, zemlja je izložena financijskom sustavu SAD-a i mogla bi biti uhvaćena u unakrsnoj vatri. Washington bi mogao ciljati indijske tvrtke i banke koje posluju sa Iranom.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,