Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » MMF OTKRIO SVOJE MRAČNE ŽELJE: Venezuela ide prema hiperinflaciji od 1.000.000 posto! Evo tko je za to kriv…

MMF OTKRIO SVOJE MRAČNE ŽELJE: Venezuela ide prema hiperinflaciji od 1.000.000 posto! Evo tko je za to kriv…

venezuela-inflacijaPrema riječima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Venezuela se suočava s jednom od najgorih hiperinflacijskih kriza u modernoj povijesti, jer je žrtva “ekonomskog rata” kojeg vode Sjedinjene Države

Očekuje se da će se gospodarstvo ove zemlje smanjiti za 18 posto ove godine uslijed pada proizvodnje nafte – treću godinu za redom sa dvoznamenkastim padom i tri boda lošije od projiciranih vrijednosti u svibnju.

“Predviđamo povećanje inflacije na 1.000.000 posto do kraja 2018. godine kako bi signalizirali da je situacija u Venezueli slična onoj u Njemačkoj 1923. ili Zimbabveu krajem 2000.” – rekao je Alejandro Werner, šef Odjela za zapadnu hemisferu MMF-a.

Također je ukazao na “ekonomske poremećaje”, uključujući tiskanje novca kojim se financira vlada.

“Očekujemo da će vlada i dalje nastaviti sa širim fiskalnim deficitima koji se u cijelosti financiraju ekspanzijom baznog novca koji će i dalje poticati i ubrzati inflaciju, jer potražnja za novcem i dalje pada” – rekao je Werner.

Danas je milijun venezuelanskih bolivara vrijedno nešto više od 8 dolara.

Prema riječima Wernera, činjenica da su desetci tisuća građana Venezuele pobjegli iz zemlje kako bi izbjegli krizu, to će utjecat na susjedna gospodarstva.

Podaci OPEC-a ukazuju kako je venezuelanska proizvodnja nafte pala na novu 30-godišnju najnižu razinu od 1,5 milijuna barela dnevno u lipnju, iako zemlja ima najveće zalihe sirove nafte na svijetu. Venezuela ostvaruje 96 posto prihoda kroz prodaju nafte.

Predsjednik Nicolas Maduro izjavio je kako je zemlja žrtva “ekonomskog rata” kojeg vode Sjedinjene Države.

U veljači je pokrenuo tzv. digitalnu valutu pod nazivom “Petro” koja ima podlogu u konkretnoj imovini – nafti Venezuele i drugim prirodnim resursima.

Virtualna valuta je pokrenuta eksplicitno zbog zaobilaženja američkih sankcija protiv državne naftne tvrtke PDVSA. Maduro je također najavio još jednu virtulnu valutu, ‘petro oro’, koja će imati podlobu u plemenitim metalima zemlje.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,