Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » UPOZORENJE HRANA ! » SVE SE VRAĆA, SVE SE PLAĆA: Radioaktivnost iz Fukushime pronađena u kalifornijskom vinu

SVE SE VRAĆA, SVE SE PLAĆA: Radioaktivnost iz Fukushime pronađena u kalifornijskom vinu

kalifornija-vinaNeke teorije govore o tome da je potres koji je izazvao tsunami koji je potopio nuklearnu elektranu u Fukushimi 2011. godine – umjetno izazvan

Radioaktivne razine se povećavaju u vinu iz Kalifornijskoj dolini Napa, zahvaljujući radioaktivnom oblaku koji je dopuzao iz katastrofe u Fukushimi 2011. godine.

Istraživači sa Sveučilišta Bordeaux u Francuskoj testirali su kalifornijsko vino prije i poslije katastrofe u Fukushimi i ustanovili dvostruko veću količinu cezija-137 u sorti Cabernet Sauvignonu nakon što je tsunami 2011. godine potopio nuklearne reaktore u elektrani Fukushima Daiichi.

Radioaktivni oblak kojeg je ispustila elektrana došao je do Kalifornije i do poznate doline Napa. Tamo su tragovi cezija-137 ušli u grožđe vinove loze.

Razine su varirale ovisno o vinu, pokazali su istraživači, a crveno vino Cabernet Sauvignon je imalo najviše radioaktivnosti, a najmanje rose vina.

Iako je ideja o pijenju radioaktivnog vina dovoljna da se zapitamo trebamo li konzumirati to piće, prisutnost cezija 137 u vina zapravo je zgodan način da se ispita starost vina.

To je zato što je od 1952. godine svaka boca vina imala neku razinu cezija-137, zahvaljujući razvoju nuklearnog oružja i nuklearnim ispitivanjima.

Razine radioaktivnosti u vinima su varirale od pedesetih godina pa do danas, što je omogućilo da se vina datiraju prema razinama zračenja bez otvaranja boca i uništavanja njezine starosti. Metodu je otkrio farmakolog studije Philippe Hubert 2001. godine.

“S obzirom na osjetljivost mjerenja od 0,05 Bq/l, ova tehnika omogućava datiranje starih vina između 1952. i 2000., ali prije svega je vrlo učinkovita za vrlo stara vina: štoviše bilo koja boca čija je berba bila prije 1952. godine ne može sadržavati cezij-137, čak ni u tragovima” – kaže studija.

Unatoč radioaktivnom oblaku Fukushime koji je povećao razinu radioaktivnosti u vinu, razine cezija u vinu u vremenima nuklearnih testiranja su bile daleko više pa nema potrebe za panikom.

Francuska vina su imala sličnu količinu cezija nakon katastrofe u Černobilu 1986. godine.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: UPOZORENJE HRANA ! · Tags: , , , , , ,