Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » NAJNOVIJE ‘STARTUP’ KOMPANIJE TVRDE: Stvorili smo stabilni fuzijski reaktor koji može napajati svijet beskonačnom energijom

NAJNOVIJE ‘STARTUP’ KOMPANIJE TVRDE: Stvorili smo stabilni fuzijski reaktor koji može napajati svijet beskonačnom energijom

beskonacna-energijaJe li moguće dobiti energiju koja se oslobađa tijekom reakcija nuklearne fuzije i pretvoriti ju u neograničeno napajanje za cijeli svijet?

Energetska tvrtka koja se bavi energijom iz Washingtona kaže da je nedavno objavila tvrdnje da je uspješno otkrila “sveti gral” nuklearne fuzije.

Tvrtka “AGNI Energy”, koja ima na čelu 25-godišnjeg Demitri Hopkinsa, naziva taj projekt “pomakom paradigme u energiji” – novim zamišljenim planom tvrtke kojim je postigla da je nuklearna fuzija daleko učinkovitija od bilo koje prethodne iteracije.

Oponašajući aktivnost Sunca, koje je najzanimljiviji prirodni fuzijski reaktor svemira, nova tehnologija predstavlja veliki proboj koji bi zauvijek mogao promijeniti način na koji svi dobivamo energiju.

U osnovi to funkcionira na spajanju dviju atomskih jezgri u jednu težu jezgru, stvarajući energiju.

Za razliku od nuklearne fisije, ona proizvodi vrlo malo nuklearnog otpada i istovremeno proizvodi do četiri puta više energije – win-win situacija koja bi tehnologije za proizvodnju nuklearne energije učinila zastarjelim.

Koncept je već dulje vrijeme u javnosti, ali nitko nije uspio razviti djelotvoran reaktor za fuziju – do sada. AGNI kaže da je po prvi put moguće proizvesti pozitivnu energetsku ravnotežu iz reakcija fuzije, što znači da se više energije može dobiti u odnosu na inicijaciju reakcije.

Korištenje kombinacije električnih i magnetskih polja, Hopkins kaže da će njegova tvrtka koristiti revolucionarnu metodu proizvodnje fuzijskih procesa u kojoj se snop iona fokusira na ciljno kruto gorivo.

Ova zraka će putovati vrlo kratkom putanjom kako bi dosegla svoj cilj i neće je biti potrebno kontrolirati prije pokretanja fuzije – što znači da zahtijeva vrlo malo energije da se sve to pokrene.

“Očekuje se kako će AGNI postići 16 milijuna puta veću učinkovitost nego ugljen, 10 puta veću učinkovitost od nuklearne fisije, (i) ne proizvodi otpad i ima nula emisija štetnih tvari” – izjavio je glasnogovornik tvrtke medijima.

Mnogi drugi su u prošlosti naveli tvrdnje o otkrićima nuklearnih fuzije – hoće li ovo biti drugačije?

Ako uspije, tehnologija bi gotovo sve ostale oblike proizvodnje energije učinila zastarjelom.

Ali ostaje pitanje: Je li to za stvarno? Uostalom, mnogi drugi su u prošlosti proizveli slične tvrdnje o “probojima” nuklearne fuzije, samo da bi se na kraju to sve izjalovilo.

Godine 1989., primjerice, američki znanstvenici Martin Fleischmann i Stanley Pons tvrdili su da su razvili tehnologiju poznatu kao “hladna fuzija” koja je uključivala generiranje nuklearne fuzije pri sobnoj temperaturi. Očito se radilo o početnim testovima, koji nisu mogli biti replicirani u kasnijim testovima.

Američko društvo fizičara kasnije je izjavilo da su ovakve tvrdnje primarni primjer onoga što je poznato kao “patološka znanost” ili zabludu javnosti temeljena na lažnim tvrdnjama izvedenim iz subjektivnog i neprimjerivog znanstvenog testiranja.

Postoji velika mogućnost da AGNI-jevi najnoviji zahtjevi predstavljaju još jedan primjer ove vrste patološke znanosti – priča o obećavajućim otkrićima na temelju lažne nade i željanog razmišljanja.

Postoji i mogućnost da je ovaj put stvarno i da se cijeli svijet vrlo brzo može promijeniti na temelju te tehnologije.

Imajte na umu da je američka mornarica zapravo izjavila da je ono što su Fleischmann i Pons otkrili prije nekoliko desetljeća bilo doista stvarno. Stvar je u tome što to moramo provesti u stvarnosti.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , , ,