Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » KLIMA » MESNA I MLIJEČNA INDUSTRIJA ZAGAĐUJU VIŠE OD NAFTNE: Istraživanje pokazalo da čovječanstvo hitno mora smanjiti upotrebu mesa i mlijeka

MESNA I MLIJEČNA INDUSTRIJA ZAGAĐUJU VIŠE OD NAFTNE: Istraživanje pokazalo da čovječanstvo hitno mora smanjiti upotrebu mesa i mlijeka

krava-naftaMesna i mliječna industrija najviše doprinose klimatskim promjenama te nadmašuju čak i industriju nafte, pokazalo je najnovije izvješće

Kako bi došli do ovog zaključka, neprofitne organizacije Institut za agrikulturu i trgovinsku politiku i GRAIN proveli su iscrpnu analizu 35 najvećih svjetskih mesnih i mliječnih kompanija.

Otkrili su da kompanije mahom skrivaju prave podatke o emisiji štetnih plinova i tek rijetke čine nešto po pitanju zagađenja.

Ako spomenute industrije nastave istim putem, autori studije upozoravaju da će sektor uzgoja stoke biti odgovoran za 80 posto dozvoljene emisije stakleničkih plinova do 2015. godine.

‘Nema drugog izbora. Proizvodnje mesa i mlijeka u zemljama s 35 najvećih kompanija mora biti značajno smanjena’, rekao je istraživač GRAIN-a, Devlin Kuyek.

‘Ove kompanije nastoje progurati ugovor koji bi dozvolio izvoz i emisiju stakleničkih plinova i potkopavaju klimatska rješenja poput agroekologije koja pomaže i farmerima, i radnicima i konzumentima.’

Kad se sve sagleda u cijelosti, pet najvećih mesnih i mliječnih korporacija već sad su odgovorne za više stakleničkih plinova od ExxonMobilea, Shella ili BP-a.

Glavnina konzumacije mesa i mlijeka koncentrirana je na mali broj zemalja, a najveće kompanije koje se bave uzgojem stoke zrcale taj trend.

Kina, SAD, EU, Kanada, Brazil, Australija i Novi Zeland zajedno su odgovorni za 60 posto emisija štetnih plinova od mesne i mliječne industrije. To je po glavi stanovnika dvostruko više od ostatka svijeta.

Dio analize bilo je i proučavanje napora da se smanji emisija štetnih plinova te je ustanovljeno da je samo šest kompanija problemu pristupilo na način da uključe čitav proizvodni lanac, iako je upravo ta grana proizvodnje odgovorna za 90 posto ukupnih emisija.

Izvješće također uključuje i čitav niz novih dokaza o tome koliko industrija mesa i mlijeka štete planetu.

Rad objavljen u lipnju u časopisu Science, ustvrdio je da bi kad bi svi prestali jesti meso i mlijeko, globalna površina zauzeta farmama bila smanjena za dvije trećine.

To je navelo autore studije da opišu vegansku dijetu kao najbolji način da umanjite svoj negativni utjecaj na planet.

Autori novog istraživanja kažu da je njihova analiza dokaz o sveobuhvatnom utjecaju stočarske industrije na Zemlju i potrebi osmišljavanje sistema koji bi istovremeno bio prihvatljiv farmerima, konzumentima i planeti.

‘Vrijeme je da shvatimo da je pretjerana konzumacija direktno povezana s nuspojavama poput sječe šuma, iscrpljivanja prirodnih resursa i stvaranja opasnosti po javno zdravlje pretjeranom upotrebom antibiotika. Ovo izvješće pokazuje da upravo ove industrije igraju ključnu ulogu u klimatskim promjenama’, rekao je Shefali Sharma iz IATP-a.
 
(jutarnji.hr)

Filed under: KLIMA · Tags: , , , , , , ,