Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » SPREMA SE GLOBALNI RAT: Američki vojnici poslani u 133 zemlje u samo prvoj polovici 2018. godine

SPREMA SE GLOBALNI RAT: Američki vojnici poslani u 133 zemlje u samo prvoj polovici 2018. godine

americka-vojskaAmeričke specijalne vojne snage već su razmještene u 133 zemlje u prvoj polovici 2018. godine, što je signaliziralo snažno povećanje tajnog djelovanja Pentagona u usporedbi sa prijašnjim godinama, navodi se u novom izvješću

Američke snage specijalnih operacija (SOF) nalaze se diljem svijeta, gdje sudjeluju u širokom rasponu misija, uključujući posebnu izviđanja, nekonvencionalni rat, protuterrorizam, spašavanje talaca, te treniranje i savjetovanje stranih vojnika.

Ali vojnici specijalnih snaga također su redovito uključeni u tajne borbene operacije, koje nemaju dovoljno nadzora.

Okružene velom tajnosti, ove globalne operacije i dalje rastu u količini, veličini i troškovima – unatoč činjenici da čak i američki Kongres često ostaje u mraku, nedavno je otkrio veteran i istraživački novinar Nick Turse.

Prema Turseu, prošle godine su američke specijalne snage bile razmještene u 149 zemalja – što je oko 75 posto zemalja na planeti.

Međutim, brojka za 2018. vjerojatno će biti znatno viša: Zapovjedništvo amerčkih specijalnih operacija (USSOCOM ili SOCOM) priopćilo je Tursiju kako su američke elitne snage već obavile misije u 133 zemlje – što se gotovo podudara s brojem implementacija tijekom Obamine administracije, i dva puta je više od broja implementacije američke vojske na kraju predsjedništva Georgea W. Busha.

Ako se američki vojnici distribuiraju u još samo 17 zemalja do kraja fiskalne godine, to će biti rekordan broja u prošlogodišnjem razdoblju.

Sve veći broj tajnih implementacija pohvalio je SOCOM-ovu veličinu i sve veći izdatak iz proračuna.

Primjerice, 2001. godine u prosjeku je bilo raspoređeno 2900 komandosa u inozemstvu u bilo kojem trenutku. Ovaj se broj do danas gotovo utrostručio na 8300.

Isto tako, “sredstva koja su specifična za posebne operacije”, koja su 2001. godine iznosila 3,1 milijarde dolara, povećana su na začuđujućih 12,3 milijarde dolara.

No, ukupni iznos zapravo prelazi 20 milijardi dolara, budući da su vojska, mornarica, ratno zrakoplovstvo i marinci godišnje potrošili više od 8 milijardi dolara za posebne operacije svake podružnice.

Unatoč zabrinjavajućim implikacijama širenja borbene sile s malom odgovornošću, nema razloga vjerovati da će snage američkih specijalnih operacija biti smanjene u najkraćem mogućem roku.

Prema Turseu, SOCOM-ov proračunski zahtjev za 2019. godinu zahtijeva dodavanje oko 1000 ljudi vojnoj sili od 71.000.

Naravno, nisu sve implementacije zlonamjerne ili tajne u prirodi. Na primjer, specijalni operateri zračnih snaga nedavno su poslani u Tajland kako bi pomogli uspješnom pokušaju spašavanja 12 dječaka i njihovog trenera u poplavljenoj špilji.

No, kako je Turse izjavio: “Osim ako ne završe u katastrofi, većina misija ostaje u tajnosti, nepoznate svima osim nekoliko Amerikanaca”.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , ,