Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI, NOVAC » Veliki zaokret: EU i Japan okrenuli leđa Americi

Veliki zaokret: EU i Japan okrenuli leđa Americi

japan-euEuropska unija i Japan potpisat će sveobuhvatni trgovinski sporazum kojim će eliminirati gotovo sve carine

Japan se nada da će jačanje veza sa EU oživeti međusobne direktne investicije, doprinijeti borbi protiv globalnih težnji drugih ka protekcionizmu i podići ugled japanskih brandova, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

EU je objavila da će liberalizacija trgovine dovesti do rasta izvoza kemijskih proizvoda, odjeće, kozmetike i piva u Japan, što će osigurati radna mjesta u Europi.

Japanci će iz Europe također dobiti jeftinije sireve, kao što su parmezan, gauda i chedar, kao i čokolade i kekse, navodi AP.

Sporazumom nastoje da se, kako ocjenjuje agencija AP, suprotstave problemima vezanim za trgovinske tenzije koji su nastali nakon mjera američkog predsjednika Donald Trumpa.

Potpisivanje sporazuma u Tokiju, koji je najvećim djelom utemeljen prošle godine, ceremonijalnog je karaktera.

Sporazum je trebao biti potpisan početkom ovog mjeseca, ali je to odloženo, jer je japanski premijer Shinzo Abe otkazao odlazak u Bruxelles zbog katastrofe na jugozapadu Japana izazvane obilnim padavinama, kada je u poplavama i klizištima živote izgubilo više od 200 ljudi.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, koji su doputovali, bit će gosti na svečanoj večeri u službenoj rezidenciji japanskog premijera.

Obje strane ističu značaj sporazuma koji obuhvaća trećinu globalne ekonomije i tržište sa više od 600 miliona ljudi.

On će omogućiti niže cijene europskih vina i svinjetine za japanske potrošače, dok će Europljanima postati jeftiniji japanski dijlovi za strojeve, čaj i riba.

Sporazum ukida oko 99 posto uvoznih tarifa na japansku robu u EU i za sada oko 94 posto carina na europski uvoz iz Japana, ali će narednih godina i taj postotak porasti na 99 posto.

Trenutna razlika u tarifama je posljedica izuzetaka napravljenih kod neke robe, poput riže, kulturološki i politički osjetljivog proizvoda kojeg Japan štiti desetljećima.
 
(sputniknews.com)

Filed under: MEDIJI, NOVAC · Tags: , , , , ,