Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Neovisni kineski naftni prerađivač je odbacio američku naftu u korist uvoza iranske nafte koji nije ovisan o dolarima

Neovisni kineski naftni prerađivač je odbacio američku naftu u korist uvoza iranske nafte koji nije ovisan o dolarima

kina-rafinerijaDongming Petrochemical, neovisna kineska rafinerija nafte, izjavila je kako je zaustavila uvoz sirove nafte iz SAD-a i okrenula se uvozu iranske nafte usred rastućih trgovinskih napetosti između Pekinga i Washingtona

Dongming Petrochemical ima gotovo 6300 zaposlenika i ukupnu imovinu od 30 milijardi yuana (4,5 milijardi dolara), a primarni kapacitet obrade je 15 milijuna tona godišnje, navodi se na web stranici tvrtke.

Kineske vlasti navodno planiraju nametnuti tarife na uvoz sirove nafte SAD-a i zamijeniti ih naftom iz zapadne Afrike i Bliskog istoka, uključujući Iran.

Peking je rekao da se neće uskladiti sa američkim sankcijama zabrane poslovanja sa islamskom republikom Iranom.

Kina je drugi najveći kupac američke nafte, sa izvozom za kojeg se navodi da je početkom srpnja iznosio 400.000 barela dnevno.

Međutim, kao odgovor na najnovije američke tarife o kineskoj robi, Peking je ošamario američki uvoz nafte sa pristojbama od 25 posto.

Američke tarife od 25 posto na 34 milijarde dolara vrijednu uvoznu kinesku robu stupile su na snagu 6. srpnja.

Kineska vlada se osvetila na istoj razini vrijednosti uvoza robe iz SAD-a, od soje do automobila, te je obećala odgovoriti na sve nove tarife SAD-a.

Nedugo potom, predsjednik Donald Trump izjavio je kako bi Sjedinjene Države mogle nametnuti nove tarife u vrijednosti više od 500 milijardi dolara na kinesku robu, dok njegova administracija priprema novi popis kineskih proizvoda od 200 milijardi dolara koji bi mogli biti obuhvaćeni novim 10-postotnim tarifama.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,