Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » Irska zabranila uvoz i prodaju robe sa teritorija pod okupacijom Izraela

Irska zabranila uvoz i prodaju robe sa teritorija pod okupacijom Izraela

izrael-irskaIrska izgleda da će izglasati zakon koji zabranjuje uvoz i prodaju robe i usluga iz ilegalnih izraelskih naselja, potencijalno postavljajući novi presedan u EU

Zakon pod nazivom “Kontrola gospodarskih djelatnosti (zauzettih područja) 2018″ nastoji zabraniti uvoz i prodaju robe, usluga i prirodnih resursa podrijetlom iz nezakonitih naselja na okupiranim teritorijima.

Predloženi zakon se smatra “nemoralnim” od strane Izraelske misije u Dublinu.

Veleposlanstvo tvrdi kako bi bojkot “osnažio teroriste Hamasa kao i one Palestince koji odbijaju doći za pregovarački stol”.

Irski senat (Seanad) glasovao je o prijedlogu zakona, kojeg je 11. srpnja podnio neovisni senator Frances Black.

Fianna Fail – druga po veličini stranka u irskom parlamentu, potvrdila je potporu zakona prošlog tjedna, nadajući se da će proći.

Ako irski Seanad (Senat) odobri prijedlog zakona, tada će biti proslijeđen donjem domu irskog parlamenta na raspravu i glasovanje, gdje će, ako bude uspješan, biti suočen s nekoliko stupnjeva preispitivanja i dopune prije nego što bude potpisan u zakon.

Irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney protivi se prijedlogu zakona, tvrdeći kako Irska kao članica EU mora prihvatiti trgovinsku politiku EU.

Senator Black je to opovrgnuo, ističući kako pojedine vlade EU mogu poduzeti akcije izvan opsega trgovinske politike EU kako bi se riješile međunarodne povrede prava.

Izraelska naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i na Golanskoj visoravni su protuzakonita i predstavljaju ratne zločine u okviru Rimskog statuta Međunarodnog kaznenog suda i Međunarodnog humanitarnog prava (IHL).

Prošlog je tjedna irski ministar vanjskih poslova Coveney osudio rušenja i prisilno iseljenje palestinske zajednice u selima Abu Nuwar i Khan al Ahmar u Zapadnoj obali, rekavši kako je poduzeo “represivne” akcije prema izraelskim predstavnicima.

Zakon je izvorno iznesen u siječnju, no glasanje je odgođeno nakon oštre kritike izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Predloženi zakon bi kazneno gonio „osobe koja vrše uvoz ili pokušava uvesti robu iz tih naselja”, kao i pomaganje u tom procesu, sa kaznom do pet godina zatvora.

Irska već dugo glasno podupire palestinsko pitanje. Službena politika zemlje je raditi na uspostavi Neovisne palestinske države.

Kampanja “Irish Palestine Solidarity Campaign” je opisala glasovanje u srijedu kao „povijesnu priliku za Irsku da postavi europski presedan u odnosu na međunarodno pravo.”

“Za Irsku je zaista važno raditi na ovome. Nadajmo se da će druge zemlje slijediti i učiniti isto” – rekao je Black.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , ,