Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » EKSKLUZIVANO! LAVROV: Iran ponovno potvrdio predanost nuklearnom sporazumu, a ostale zemlje potpisnice se slažile da će djelovati bez SAD-a

EKSKLUZIVANO! LAVROV: Iran ponovno potvrdio predanost nuklearnom sporazumu, a ostale zemlje potpisnice se slažile da će djelovati bez SAD-a

bec-iranTri europske zemlje u iranskom nuklearnom sporazumu, kao i Rusija i Kina, složile su se da će stvoriti poseban mehanizam za održavanje trgovine s Iranom neovisno od Washingtona, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov

“Dogovorili smo se da će stručnjaci Zajedničkog povjerenstva Zajedničkog opsežnog plana djelovanja (JCPOA) razmotriti načine koji bi nam omogućili da se pridržavamo naših obveza preuzetih prema sporazumu, neovisno od SAD-a” – izjavio je Lavrov novinarima nakon ministarskog sastanka zemalja Iranskog sporazuma.

Dodao je kako povjerenstvo treba razviti načine održavanja komercijalnih i ekonomskih veza između Irana i ostalih zemalja sporazuma koje “ne bi ovisile o američkim hirovima”.

Sve strane u sporu osudile su odluku Washingtona da se jednostrano povuče iz JPCOA tako što su to nazvali “nelegitimnom praksom koja se ne smije uzimati zdravo za gotovo.”

“Svi su se složili da je riječ o ozbiljnom kršenju uvjeta sporazuma”, rekao je Lavrov, dodavši da je ovaj potez Sjedinjenih Država “očigledno” izazvan ničim drugim nego željom da se ponovno politizira situaciju oko Irana.”

Islamska Republika također je potvrdila svoju predanost sporazumu i obećala nastaviti suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), rekao je ruski ministar.

Iako je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao kako su američke akcije “de facto poremetile sporazum”, to također daje Iranu pravo da se povuče iz njega, ali Islamska Republika neće iskoristiti ovo pravo, prema Lavrovu.

SAD su se jednostrano povukle iz iranskog nuklearnog ugovora u svibnju. Danas SAD vrši pritisak na svoje saveznike, nastojeći im smanjiti uvoz nafte iz Irana.

Europske zemlje, kao i Rusija i Kina, su svi osudili poteze Washingtona. Ponovili su svoju predanost nuklearnom sporu u brojnim prigodama i obećali spriječiti raspad sporazuma.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,