Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » U Hrvatskoj se uvodi novo obavezno cjepivo!

U Hrvatskoj se uvodi novo obavezno cjepivo!

cijete-cijepljenjeStručnjaci procjenjuju da bi se cijepljenjem godišnje moglo spriječiti barem nekoliko tisuća upala uha, nekoliko stotina upala pluća te desetak slučajeva sepse i upale mozga u djece mlađe od pet godina

U Hrvastkoj bi se od 2019. u kalendar cijepljenja trebalo uvesti novo obavezno cijepljenje protiv pneumokoka, bakterije koja kod djece najčešće uzrokuje upale srednjeg uha i pluća.

Rjeđe se, uslijed prodora pneumokoka u krv, razvija invazivni i po život opasni oblik bolesti, kojeg karakteriziraju upala mozga i sepsa.

Štiti djecu, ali i starije

Naš glavni epidemiolog dr. sc. Bernard Kaić iz HZJZ-a za Index je objasnio kako je predloženo da se cijepljenje uvede kao obvezno tj. da ima isti status u Programu cijepljenja kao i ostala postojeća cjepiva koja se primjenjuju u dječjoj dobi prema Kalendaru cijepljenja.

Pneumokoki se prenose kapljičnim putem. Najteži oblici pneumokokne bolesti su invazivne bolesti, od kojih su najozbiljnije sepsa i meningitis.

“Godišnje se u Hrvatskoj službeno prijavi desetak pneumokoknih sepsi i meningitisa, no procjenjuje se da ih ima tridesetak, kaže Kaić.

Cijepljenje je prvenstveno važno da smanji rizik od invazivnih pneumokoknih bolesti kod cijepljenih, a potom i ostalih oblika pneumokokne bolesti, upale srednjeg uha i upale pluća. Ono također ima funkciju kolektivne zaštite, kao i većina ostalih cjepiva.

“Sustavnim cijepljenjem djece, osim što se štiti cijepljenu djecu, smanjuje se cirkulacija cijepnih serotipova pneumokoka u populaciji čime se smanjuje pobol i u osoba starijih dobnih skupina te se smanjuje mogućnost razvoja antimikrobne rezistencije kod tipova pneumokoka koji su sadržani u cjepivu.”

Nema opasnih nuspojava

Kaić ističe da pneumokokno cjepivo ne sadrži žive uzročnike te ne može uzrokovati bolest, što je svojstvo živih cjepiva, nego izaziva uobičajene nuspojave kao npr. cjepivo protiv tetanusa i difterije. U tom smislu HZJZ već ima određena iskustva.

“U Hrvatskoj se u okviru Programa cijepljenja za osobe pod povećanim rizikom svake godine primijeni oko pet tisuća doza tog cjepiva u dječjoj dobi te nekoliko tisuća doza koje roditelji sami komercijalno nabave za cijepljenje svoje zdrave djece, a imamo tek nekoliko prijava nuspojava koje su lokalne. Stvarna učestalost nuspojava može se iščitati iz Sažetka opisa svojstava lijeka”, kaže Kaić.

Koliko dugo štiti cjepivo?

Podaci o trajanju zaštite stečene pneumokoknim cjepivom za sada su ograničeni!

Međutim, cjepivo dokazano štiti nekoliko godina u vrijeme kada je to najpotrebnije tj. u najmlađoj dobi kada su djeca najosjetljivija, u kojih su pneumokokna bolest i njezine komplikacije, uključujući i smrtni ishod, najčešći. Stoga je najvažnije zaštititi upravo djecu u najmlađoj dobi.

Cjepivo će biti besplatno

Ako prijedlog Programa cijepljenja bude prihvaćen, cjepivo će se nabavljati javnim natječajem, a bit će besplatno za djecu koja će se cijepiti prema Programu.

Za sada, kažu naši epidemiolozi, još nije poznata cijena po kojoj će ono biti ponuđeno na javnom natječaju.
 
(index.hr)

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , ,