Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » SVIJET U RATU » AP: Trump predložio ‘demokratsko vojno rjeÅ¡enje’ i invaziju na Venezuelu u jeku trenutne politiÄke krize

AP: Trump predložio ‘demokratsko vojno rjeÅ¡enje’ i invaziju na Venezuelu u jeku trenutne politiÄke krize

trum-maduroAmeriÄki predsjednik Donald Trump navodno je razmiÅ¡ljao o mogućnostima slanja ameriÄkih vojnika u Venezuelu, navodi AP

AmeriÄki je Äelnik u viÅ¡e navrata ponovio to pitanje svojim visokim suradnicima i latinoameriÄkim Äelnicima.

“ZaÅ¡to SAD ne mogu jednostavno upasti u tu problematiÄnu zemlju?”

Trump je, kako se izvješćuje, to zatražio od svojih državnih pomoćnika u kolovozu 2017. godine, pozivajući se na Venezuelu, kaže AP, navodi neidentificirani ameriÄki službenik upoznat s tim pitanjem.

Predsjednik je posebno razgovarao o tom pitanju s tadaÅ¡njim državnim tajnikom Rexom Tillersonom i tadaÅ¡njim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, McMasterom, te su obojica navodno izrazili skepticizam nad idejom, rekavÅ¡i kako takav potez može otuÄ‘iti ameriÄke saveznike u Latinskoj Americi.

Trump, koji je venecuelanskog predsjednika Nicolas Madura nazvao “diktatorom” i okrivio ga za humanitarne probleme u zemlji, oÄigledno se nije htio posustati.

Rekao je svojim pomoćnicima da je smatrao da su prethodne ameriÄke intervencije u regiji “uspjeÅ¡ne”, a posebno je spomenuo invaziju na Panamu i Grenadu u 1980-ima.

Navodno je sljedećeg dana nakon ovog sastanka, na kojem je Trump prijetio Caracasu s “vojnom opcijom”, izazivalo ogorÄenje i u Venezueli i izvan nje.

Venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro pozvao je na svenacionalne „anti-imperijalistiÄke†vojne vježbe kao odgovor na ovu prijetnju, dok je Rusija osudila planove vojne intervencije u Latinskoj Americi kao „neprihvatljiveâ€.

Ideja vojne intervencije koju je izrekao ameriÄki Äelnik eksplicitno je odbacio i bolivijski ministar vanjskih poslova Fernando Huanacuni Mamani.

MeÄ‘utim, takav Å¡iroko rasprostranjen otpor prema njegovim planovima navodno nije zaustavio Trumpa jer je u manje od tjedan dana kasnije ponovno ponovio pitanje – ovaj put prema kolumbijskom predsjedniku Juanom Manuelom Santosu.

AmeriÄki predsjednik takoÄ‘er je nastavio gurnuti tu ideju na marginama Opće skupÅ¡tine UN-a u rujnu 2017. godine.

Prema izvješću AP, raspravljao je o toj temi tijekom privatne veÄere sa Äelnicima Äetiriju zemalja Latinske Amerike, ukljuÄujući i Kolumbiju.

Trump je navodno otiÅ¡ao toliko daleko da je osobno pitao svakog Äelnika da li su “sigurni” da ne žele “vojno rjeÅ¡enje” prema venezuelanskoj politiÄkoj krizi sa kojom se Latinska Amerika suoÄila tijekom 2017. godine.

MeÄ‘utim, na kraju ameriÄki predsjednik konaÄno nije uspio prikupiti dovoljnu potporu za svoje ratne planove i od regionalnih Äelnika i njegovih vlastitih dužnosnika.

LatinoameriÄki trgovinski blok Mercosur, koji izmeÄ‘u ostalog ukljuÄuje Brazil i Argentinu, posebno je izdao izjavu u kojemu je reÄeno da je “jedino prihvatljivo sredstvo promicanja demokracije – dijalog i diplomacija”.

Ekvadorski predsjednik također je odbacio svaku intervenciju rekavši da je Venezuela slobodna slijediti svoj vlastiti put, dok je bivša brazilska predsjednica Dilma Rousseff upozorila da Trumpovi postupci mogu dovesti do potpunog rata u Latinskoj Americi.

Bijela kuća nije htjela komentirati ova izvješća. MeÄ‘utim, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost izjavio je za AP da SAD i dalje razmatra sve mogućnosti koje su na raspolaganju kako bi pomogla “vratiti Venezueli demokraciju”.

Washington se doista nije mogao potpuno odreći ideje intervencije, ili barem vojnog udara u Venezueli.

Trumpova administracija Å¡amarala je ovu latinoameriÄku državu s novim sankcijama nakon Maduroove pobjede koju je Washington prozvao “Å¡ljam” izborima. U meÄ‘uvremenu ameriÄki mediji su nastavili otvoreno pozivati na vojni puÄ u Venezueli.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: SVIJET U RATU · Tags: , , , , , , ,