Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » Meksiko izabrao novog anti-establišmentskog predsjednika koji bi mogao dati Amerikancima ‘neprospavane’ noći

Meksiko izabrao novog anti-establišmentskog predsjednika koji bi mogao dati Amerikancima ‘neprospavane’ noći

meksiko-predsjednikAnti-establišmentski političar Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) sljedeći je predsjednik Meksika

Veliki kritičar Donalda Trumpa, on bi se mogao uskladiti sa socijalističkim vladama u Latinskoj Americi i tražiti bliže veze sa Kinom i EU.

Obrador je dobio oko 53 posto glasova, ostavljajući svoje najbliže konkurente daleko iza sebe. Konačni broj još nije dostupan, ali je vjerojatno da će to biti dovoljno za odlučujuću pobjedu Obradora, koji nosi nadimak “Peje”.

AMLO je anti-establišmentski političar koji je uspio okupiti široku koaliciju različitih ljevičara i konzervativaca pod svojom zastavom, obećavajući drastične promjene u životu Meksika.

Novoizabrani predsjednik vjerojatno će započeti sa sobom, obećavši da će smanjiti polovicu svoje plaće, kao i okončati praksu trajnih mirovina za bivše predsjednike.

Također je obećao da će se boriti sa najgorim problemima u zemlji – siromaštvom, korupcijom i rasprostranjenim nasiljem – što je signaliziralo spremnost na završetak krvavog, dvadesetogodišnjeg rata protiv narko kartela i razmotranje mogućnost amnestije za sitne kriminalce koji su se spremni vratiti u normalan život.
 
*stisnite dolje desno “Titlovi” radi prijevoda ili stisnite “pravokutnik CC” i odaberite “Prijevod titla”*

 
#Pravi i prijateljski odnosi sa SAD-om ili traženje partnera negdje drugdje?

Obrador je otvoreni kritičar američkog predsjednika Donalda Trump i, dok je zagovarao ‘prijateljske i pravedne’ odnose sa sjevernim susjedom Meksika, upozorio je SAD na postupanje prema Meksikancima kao njihovim “podređenima”.

AMLO je posvetio značajan dio svog pobjedničkog govora migraciji. Čini se da je novi predsjednik posvećen ispravljanju problema povezanih sa imigracijom – ne kroz Trumpov pristup izgradnji zidova, već sasvim suprotnim sredstvima – kroz poboljšanje života najranjivijih u meksičkom društvu.

“Tko god želi emigrirati, treba to učiniti iz želje, a ne iz nužde” – izjavio je.

Trump je već čestitao Obradoru na njegovoj pobjedi, signalizirajući da bi se dvojica čelnika zapravo mogu sastati jer, kako je Trump izjavio “mora jako puno raditi s njim”.

U ponedjeljak je američki predsjednik novinarima rekao da je već razgovarao sa Obradorom i vjeruje da će novi meksički čelnik pomoći Sjedinjenim Američkim Državama u njezinim graničnim “pitanjima”.

Dvojica čelnika također su razgovarala o izgledima Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) i mogućem zasebnom trgovinskom sporazumu između Meksika i SAD-a.

Obrador je, međutim, više puta upozorio da neće šutjeti ako Trump nastavi sa svojom “politikom mržnje” i dalje bude “uvrijedio” Meksikance, kao što je to više puta učinio otkada je došao na dužnosti.

Ako odnosi s SAD-om ne idu u pravom smjeru, novi predsjednik Meksika zapravo ima niz mogućnosti, s obzirom na napete odnose između Washingtona i njegovih saveznika, kao i nedavno započeti trgovinski rat, misli Gerald Horne, profesor i afroameričkih studija na Sveučilištu Houston.

“AMLO ima više od jednog jockera u rukavu. Broj jedan, očekujem da će ojačati odnose s Kinom, očekujem ga ojačati odnose s Japanom i očekuju da će ojačati odnose sa Europskom unijom„ – rekao je Horne.

Trenutni predsjednički izbori u Meksiku nisu bili slobodni od (gotovo obvezujućih) navoda zloglasnog “ruskog miješanja”, jer su neki tvrbili (američki visoki dužnosnici) da bi Amlovu kampanju mogao poduprijeti Kremlj.

Bezrazložne optužbe produciraju visokopozicionirani američki dužnosnici, a tadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost McMaster tvrdio je da je imao “početne znakove [ruskog miješanja] u meksičku predsjedničku kampanju

Lopez Obrador se smijao tim optužbama, objavivši kratki videozapis sredinom siječnja u kojemu je stajao uz more, “čekajući” rusku podmornicu koja je nosila zlato za kampanju.

Nasmiješio se u kameri i rekao: “Ja više nisam” Peje, “sad sam Andres Manuelovich.” Video je pogledalo gotovo pola milijuna gledatelja od tada.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,