Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » TEHNOLOGIJA I ZNANOST » Život na planetu Kepler-186f? Znanstvenici otkrili da je ovaj planet još više sličniji Zemlji nego što smo mislili

Život na planetu Kepler-186f? Znanstvenici otkrili da je ovaj planet još više sličniji Zemlji nego što smo mislili

kepler-zemljaZnanstvenici su otkrili da je Kepler-186f još više sličan Zemlji nego što se prije mislilo i mogao bi biti naseljen

Čini se da planet ima godišnja doba i klimu zahvaljujući stabilnom aksijalnom nagibu.

Kepler-186f je egzoplanet, što znači da se nalazi izvan našeg Sunčevog sustava, i udaljen je 500 svjetlosnih godina.

Istraživači sa tehnološkog instituta “Georgia Institute of Technology” koristili su simulacije za analizu i identifikaciju dinamike osi vrtnje egzoplaneta, koja određuju u kojoj mjeri djeluju kretnje planeta i osi vrtnje i kako se mijenjaju tijekom vremena.

Studija je pokazala da je aksijalni nagib planeta Kepler-186f stabilan, poput Zemljinog.

Aksijalni nagib planeta stvara godišnja doba i klime zbog toga što utječe na sunčevu svjetlost koja pogađa površinu, pa istraživanje sugerira da može imati redovita godišnja doba.

Isto se smatra za Kepler-62f da je planeta veličine Zemlje koja kruži oko zvijezde koja je 1200 svjetlosnih godina daleko od nas.

Vjeruje se da je Kepler-62f bio najsličniji egzoplanet Zemlji sve dok se Kepler-186f nije otkrio u 2014. godini.

On kruži oko zvijezde u naseljivoj orbiti, što znači da je udaljenost od zvijezde dovoljna da se voda skuplja na površini.

Znanstvenici vjeruju da varijabilnost aksijalnog nagiba može objasniti zašto se Mars pretvorio iz vodenog planeta u neplodan pustinjski planet.

“Mars je u naseljivoj zoni u našem Sunčevom sustavu, ali njegov aksijalni nagib bio je vrlo nestabilan – varirajući od nule do 60 stupnjeva”, rekao je glavni autor studije, pomoćnik profesora na Georgia Techu Gongjie Li.

“Ta je nestabilnost vjerojatno pridonijela propadanju Marsovske atmosfere i isparavanja površinske vode”.

Zemljin aksijalni nagib varira između 22,1 i 24,5 stupnjeva svakih 10.000 godina ili više.
 

 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: TEHNOLOGIJA I ZNANOST · Tags: , , , , ,