Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » NOVAC » EUROPA PRIJETI SAD-U SA NOVIM CARINSKIM TARIFAMA VRIJEDNIM 300 MILIJARDI DOLARA DOK SE TRGOVINSKI RAT RASPLAMSAVA

EUROPA PRIJETI SAD-U SA NOVIM CARINSKIM TARIFAMA VRIJEDNIM 300 MILIJARDI DOLARA DOK SE TRGOVINSKI RAT RASPLAMSAVA

bmw-tvornicaEU može nametnuti SAD-u također katastrofalne tarife, poput kine, kaže Trump

Sjedinjene Države bi mogle zaraditi novi krug povećanih carina na izvoz koje će čak biti vrijedne 300 milijardi dolara ako nastave pritisak sa novim carinama prema europskim automobilima, upozorava EU

U pismenoj izjavi američkom ministarstvu trgovine Bruxelles je navodno upozorio da će nametanje tarifa na europske automobile “biti štetno prvo i prije svega za američko gospodarstvo”.

Prema dokumentu od 11 stranica, “dodatna uvozna tarifa od 25 posto, koja se primjenjuje na automobile i dijelove automobila, u prvom će se slučaju negativno odraziti na američki BDP u vrijednosti od 13 do 14 milijardi dolara, a i tekući financijski proračun neće biti pozitivno pogođen ovim mjerama.”

Američki predsjednik Donald Trump nedavno je prijetio da će na uvoz europskih automobila uvesti tarife od 20 posto ako Bruxelles ne ukloni pristojbe i druge trgovinske prepreke na robu iz SAD-a.

Trump je u nedjelju kazao kako je EU “tako loša” kao i Kina kada se radi o načinu na koji europske zemlje trguju sa SAD-om.

Odbacio je optužbe da su njegovi napadi na EU bili kontraproduktivni i da bi umjesto toga trebao ojačati odnose sa europskim zemljama kako bi zajedno riješili kinesko trgovinsko pitanje.

Govoreći o “situaciji u autoindustriji”, Trump je izjavio za Fox News: “Europska unija je možda tako loša kao i Kina, samo manje. “Strašno je što nam oni čine.”

Vrijednost tarifa od 300 milijardi dolara prepoznate su od strane EU-a otprilike kao ekvivalent vrijednosti američkog uvoza automobila i dijelova iz EU, koji je 2017. godine dosegnuo 330 milijardi dolara.

Prema dokumentu, europski proizvođači automobila proizveli su u SAD-u prošle godine 2,9 milijuna vozila, odnosno 26 posto američke proizvodnje automobila.

Čak i bez Chryslera, proizvodnja tvrtki u vlasništvu EU u SAD-u “još uvijek iznosi 16 posto nacionalne proizvodnje i 1,8 milijuna vozila”.

Komisija je napomenula da je Chrysler nekad bio jedan od “velike trojke” američkih tradicionalnih proizvođača, ali je sada dio “europskog vlasništva”.

EU dokument je podsjetio Washington da europske tvrtke koje proizvode u SAD-u često uvoze dijelove potrebne za svoje američke tvornice, a također i izvoze veliki broj dijelova njihovog konačnog proizvoda.

“Tvrtke iz EU-a sa sjedištem u SAD-u izvoze značajan dio svoje proizvodnje, čime pridonose znatnom poboljšanju američke robne razmjene, što je prioritet uprave”.

“Oko 60 posto automobila proizvedenih u SAD-u od strane tvrtki sa isključivim vlasništvom u EU izvoze trećim zemljama, uključujući EU. Mjere koje bi naštetile ovim tvrtkama bile bi samoodređene i oslabile bi američko gospodarstvo” – navodi se u dokumentu. Istaknuo je da će automobili postati skuplji i teže se prodavati.

Komisija je također upozorila kako bi nametanje tarifa za europske automobile moglo izazvati “protumjere” od ostalih američkih trgovinskih partnera.

“Utjecaj će biti pogoršan vjerojatno zbog mogućih protumjera američkih trgovačkih partnera nad značajnim obujmom trgovine” – kaže dokument.

Na summitu u Bruxellesu prošlog tjedna čelnici EU su upozorili kako će blok reagirati na sve američke akcije “jasnog protekcionističkog dnevnog reda”.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker očekuje sastanak sa Trumpom u Washingtonu ovog mjeseca.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: NOVAC · Tags: , , , , , ,