Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ČLAN AMERIČKOG KONGRESA UPOZORAVA: Amerika je na rubu građanskog rata – 31 posto Amerikanaca se slaže

ČLAN AMERIČKOG KONGRESA UPOZORAVA: Amerika je na rubu građanskog rata – 31 posto Amerikanaca se slaže

amerika-gradjanskiSjedinjene Države idu prema građanskom ratu, upozorio je američki kongresnik Steve King

Njegove osjećaje odražava zabrinjavajuća nova anketa koja pokazuje da 31% Amerikanaca vjeruje da će drugi građanski rat vjerojatno biti u idućih pet godina.

Republikanski kongresmen iz Iowe objavio je svoje komentare kao odgovor na izvješće o prosvjednicima koji su zauzeli Ured za imigraciju i carinsku službu (ICE) u Portlandu državi Oregon.

On je na Twitteru objavio da “Amerika ide u smjeru još jednog Harpers Ferry-a”, dodajući da “nakon toga dolazi Ft. Sumter.”

King je govorio o opsadi Fort Sumtera u luci Charleston u Južnoj Karolini u travnju 1861., što je označilo početak građanskog rata.

Harper’s Ferry bio je grad u Virginiji gdje je militantni abolicionist John Brown vodio racije protiv saveznih oružanih snaga u listopadu 1859. godine, u neuspjelom pokušaju da potakne pobunu robova.

Preokret u svezi s politikom useljavanja “nulte tolerancije” američkog predsjednika Donalda Trumpa, kao i praksa pritvaranja djece koja je prošli tjedan preinačena izvršnom odredbom, ostavila je Ameriku duboko podijeljenu.

Usred konfliktnih optužbi za puzajući fašizam i opasnih otvorenih granica, čini se da je kongresnikovo iznenađujuće vjerovanje podijeljeno sa iznenađujuće velikim postotkom Amerikanaca.

Nova nacionalna anketa agencije Rasmussen i online anketa pokazali su da 31 posto vjerojatnih američkih birača kaže da je “vjerojatno” da će Sjedinjene Države doživjeti drugi građanski rat u narednih pet godina.

Jedanaest posto ispitanika izjavilo je da je građanski rat u bliskoj budućnosti “vrlo vjerojatan”, dok je samo 29 posto reklo da “nije nimalo vjerojatan”.

Demokrati (37 posto) bili su u većem strahu nego republikanaci (32 posto) i birači koji nisu povezani sa niti jednom glavnom strankom (26 posto) da je drugi građanski rat nadomak svojeg početka. Istraživanje je također pokazalo da je 59 posto svih glasača zabrinuto da će oni koji se protive Trumpovoj politici pribjeći nasilju.

I dok mnogi Amerikanci potiču potragu za nekom vrstom nasilnog unutarnjeg sukoba, drugi smatraju da je drugi građanski rat već počeo. Profesor prava iz države Tennessee Glenn Harlan Reynolds u nedavnom broju časopisa USA Today izjavio je kako je novi građanski rat “u tijeku”, dok je kolumnist Bloomberga Thomas Schaller izjavio da je Amerika “na početku mekog građanskog rata”.

No, stručnjaci nisu jedini koji su oglasili alarm: Provokativne izjave o usponu “fašizma” i potrebi za “revolucijom” postale su uobičajene među američkim glumcima, glazbenicima i aktivistima.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,