Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘KULTURNO OBOGA─ćIVANJE’: Seksualni napadi imigranata zauvijek ugasili najve─çi ┼ívedski glazbeni festival

‘KULTURNO OBOGA─ćIVANJE’: Seksualni napadi imigranata zauvijek ugasili najve─çi ┼ívedski glazbeni festival

bravalla-festivalOrganizatori najve─çeg ┼ívedskog glazbenog festivala ka┼żu kako su trajno ugasili ovaj godi┼ínji doga─Ĺaj nakon ┼íto je postao metom seksualnim napadima

Jednom najve─çi ─Źetverodnevni glazbeni doga─Ĺaj u ┼ávedskoj, Bravalla Music Festival nije odr┼żan ove godine, nakon ┼íto su deseci ┼żena i djevojaka prijavili da su bili seksualno napadnuti na pro┼ílogodi┼ínjem doga─Ĺaju.

Kajsa Apelqvist, voditeljica odnosa s javno┼í─çu za FKP ┼ákorpion, organizatora festivala, izjavila je kako nema planova obnovom doga─Ĺaja u 2019. godini.

“To je vrlo razo─Źaravaju─ça odluka koju smo poduzeli, ali sveukupna slika je da ne mo┼żemo razviti festival na na─Źin na koji ┼żelimo da bude relevantan za na┼íe posjetitelje u budu─çnosti ” – rekla je Apelqvist ┼ávedskoj novini Norrkopings Tidningar.

Na pitanje o seksualnim napadima prijavljenim na doga─Ĺaju u 2017. godini na festivalu, Apelqvist je rekla: “Uvijek smo tvrdili da to nije problem festivala, ve─ç dru┼ítveni problem. Kako osigurati sigurnost na┼íih posjetitelja je ne┼íto ┼íto se neprestano razvija, i to je ne┼íto ┼íto nikada ne─çemo zavr┼íiti.”


Pro┼íle godine ┼ívedska policija je zaprimila ─Źetiri prijave silovanja i 23 seksualna napada tijekom festivala. Godine 2016. bilo je pet izvje┼ítaja o silovanjima i najmanje 12 seksualnih zlostavljanja.

Festival “O glazbi postao je gotovo u potpunosti o kriminalu i nasilju”, izjavio je Folkert Koopmans, izvr┼íni direktor FKP ┼ákorpiona, nakon ┼íto je pro┼íle godine objavio da ─çe se doga─Ĺaj u 2018. otkazati.

Sli─Źni festivali u Stockholmu i drugim gradovima u ┼ávedskoj do┼żivjeli su porast seksualnih napada tijekom posljednjih nekoliko godina.

Valovi napada u razdoblju 2014.-2016. postali su posebno kontroverzni nakon ┼íto su mediji izvijestili kako je policija bila svjesna skupine mladih imigranata koji navodno uznemiravaju ┼żene na festivalima.

Lokalna je novina tako─Ĺer optu┼żena za odbijanje objave policijske istrage o napadima migranata, navodno zbog straha da ─çe od toga imati koristi anti-imigrantske stranke. I policija i novine su ┼żustro odbacili bilo kakvo prikrivanje ovih kriminalnih djela.

Seksualni napadi izazvali su ustanak u ┼ávedskoj da je komi─Źarka Emma Knyckare najavila u studenom 2017. da ─çe organizirati mu┼íki glazbeni festival koji ─çe zamijeniti Bravalla festival.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,