Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘KULTURNO OBOGAĆIVANJE’: Seksualni napadi imigranata zauvijek ugasili najveći švedski glazbeni festival

‘KULTURNO OBOGAĆIVANJE’: Seksualni napadi imigranata zauvijek ugasili najveći švedski glazbeni festival

bravalla-festivalOrganizatori najvećeg švedskog glazbenog festivala kažu kako su trajno ugasili ovaj godišnji događaj nakon što je postao metom seksualnim napadima

Jednom najveći četverodnevni glazbeni događaj u Švedskoj, Bravalla Music Festival nije održan ove godine, nakon što su deseci žena i djevojaka prijavili da su bili seksualno napadnuti na prošlogodišnjem događaju.

Kajsa Apelqvist, voditeljica odnosa s javnošću za FKP Škorpion, organizatora festivala, izjavila je kako nema planova obnovom događaja u 2019. godini.

“To je vrlo razočaravajuća odluka koju smo poduzeli, ali sveukupna slika je da ne možemo razviti festival na način na koji želimo da bude relevantan za naše posjetitelje u budućnosti ” – rekla je Apelqvist Švedskoj novini Norrkopings Tidningar.

Na pitanje o seksualnim napadima prijavljenim na događaju u 2017. godini na festivalu, Apelqvist je rekla: “Uvijek smo tvrdili da to nije problem festivala, već društveni problem. Kako osigurati sigurnost naših posjetitelja je nešto što se neprestano razvija, i to je nešto što nikada nećemo završiti.”

Prošle godine švedska policija je zaprimila četiri prijave silovanja i 23 seksualna napada tijekom festivala. Godine 2016. bilo je pet izvještaja o silovanjima i najmanje 12 seksualnih zlostavljanja.

Festival “O glazbi postao je gotovo u potpunosti o kriminalu i nasilju”, izjavio je Folkert Koopmans, izvršni direktor FKP Škorpiona, nakon što je prošle godine objavio da će se događaj u 2018. otkazati.

Slični festivali u Stockholmu i drugim gradovima u Švedskoj doživjeli su porast seksualnih napada tijekom posljednjih nekoliko godina.

Valovi napada u razdoblju 2014.-2016. postali su posebno kontroverzni nakon što su mediji izvijestili kako je policija bila svjesna skupine mladih imigranata koji navodno uznemiravaju žene na festivalima.

Lokalna je novina također optužena za odbijanje objave policijske istrage o napadima migranata, navodno zbog straha da će od toga imati koristi anti-imigrantske stranke. I policija i novine su žustro odbacili bilo kakvo prikrivanje ovih kriminalnih djela.

Seksualni napadi izazvali su ustanak u Švedskoj da je komičarka Emma Knyckare najavila u studenom 2017. da će organizirati muški glazbeni festival koji će zamijeniti Bravalla festival.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , ,