Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ‘Okupirani’ Istočni Jeruzalem: Princ William razbjesnio Izrael sa izjavom o nadolazećem kraljevskom posjetu

‘Okupirani’ Istočni Jeruzalem: Princ William razbjesnio Izrael sa izjavom o nadolazećem kraljevskom posjetu

princ-vilijamPrinc William je razbjesnio israelskog ministra za pitanja Jeruzalema Zeev Elkina, prozivajući istočni Jeruzalem kao dio okupiranog palestinskog teritorija (OPT), u priopćenju koja detaljno opisuje njegovo predstojeće putovanje na Bliski Istok

U objavi na Facebooku, Zeev Elkin je bio ogorčen prinčevom referencom o Istočnom Jeruzalemu, tvrdeći da je Jeruzalem bio “ujedinjen” i da je “bio glavni grad Izraela više prije od 3000 godina”.

Elkin je napisao: “Žalosno je što je Britanija odlučila politizirati Kraljevski posjet. Jedinstveni Jeruzalem je glavni grad Izraela već više od 3000 godina, i niti uvrnut tekst službenog priopćenja za medije neće promijeniti stvarnost. Očekujem da će prinčevo osoblje popraviti ovaj nesporazum.”

Vojvoda od Cambridgea će stići 25. lipnja u regiju kako bi krenuo na obilazak Jordana, Izraela i okupiranih palestinskih teritorija. U sklopu te turneje princ će posjetiti okupirani Stari grad Jeruzalem.

Kensington Palace je objavio priopćenje u kojemu se navodi da će princ biti upoznat sa predsjednikom palestinske vlasti Mahmoud Abbasom u Ramallahu, kao i da će posjetiti izbjegličke zajednice; omogućujući da uživa u društvu mladih Palestinaca i “proslavlja palestinsku kulturu, glazbu i hranu”.

To su detalji drugog dana planiranog posjeta princa koji je razljutio Elkina. U priopćenju se kaže: “Program sljedećeg dana na okupiranim palestinskim područjima započet će kratkim informacijama o povijesti i geografiji Jeruzalemskog Starog Grada sa gledišta na Maslinskoj gori”.

Stari grad se nalazi u Istočnom Jeruzalemu koji se smatra okupiranim od 1967. prema međunarodnom pravu. Nadalje, Vijeće sigurnosti UN-a smatra da su “sve zakonodavne i upravne mjere i radnje koje je poduzeo Izrael, uključujući izvlaštenje zemljišta i imovine na njemu, koje teže mijenjati pravni status Jeruzalema, nevaljane i ne mogu promijeniti taj status”.

Službene pojedinosti još nisu objavljene o tome koja će vjerska mjesta biti uključena u posjet princa, ali, prema izraelsim vijestima Ynet News, informativni izvor je rekao da će William posjetiti džamiju Al-Aqsa, Crkvu Sv. Ivana Krstitelja i Al-Buraq (Zapadni) zid.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , ,