Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » PAPA FRANJO: Crkva ima moralnu dužnost da zaštiti pedofile koji su se pokajali

PAPA FRANJO: Crkva ima moralnu dužnost da zaštiti pedofile koji su se pokajali

papa-pokajanjePapa Franjo je naredio katoličkim svećenicima da ne prekidaju pečat ispovijedi kada se suoče sa optužbama za silovanje djece i pedofilijom

Svećenici bi trebali ići u zatvor umjesto da se pridržavaju novog zakona koji je uveden u Australiji kako bi zaštitio djecu, prema uputama Vatikana.

Južna Australija se pridružila organizaciji ACT u poboljšanju zakona koji će prisilili katoličke svećenike da prekinu pečat pokajanja i sada ih može prijaviti kao pedofile policiji.

Druge države i dalje razmatraju hoće li prihvatiti preporuku kraljevske komisije.

No vođe katoličke crkve su odbili tu ideju.

Otac Michael Whelan, župnik u crkvi Church Hillu u St. Patricku u Sydneyu, rekao je da svećenici neće prekinuti pečat ispovijedi.

“Država će od nas zahtijevati kao katoličke svećenike da priznamo počinjenje onoga što smatramo najozbiljnijim zločinom i mi to ne želim to učiniti” – rekao je otac Whelan.

Vlada u New South Walesu rekla je kako će kasnije ovog mjeseca odgovoriti hoće li svećenici biti zakonski obvezni prijaviti ispovijedi o seksualnom zlostavljanju djece.

“Očekujem da će svaka nadležnost u Australiji sada slijediti tu preporuku i očekujem da Crkva uopće to neće promatrati i podržavati” – rekao je otac Whelan.

Upitan je li Katolička crkva iznad zakona, rekao je: “Apsolutno ne, ali kada država pokuša intervenirati na našu vjersku slobodu, potkopati bit onoga što znači biti katolik, mi ćemo tome pružiti otpor”.

“Jedini način na koji bi države mogle vidjeti poštivanje zakona ili ne jest da pokušaju uhvatiti svećenike.”

Otac Whelan je rekao da je “spreman ići u zatvor” prije nego da se pridržava državnih zakona.

Alternativa je da ako svećenik čuje ispovijed pedofila u priznanju grijeha seksualnog zlostavljanja djece, “odmah bi ga trebao zaustaviti u ispovijedi” – kaže otac Whelan.

Laburistička senatorica Kristina Keneally, koja je teologkinja i katolkinja, rekla je kako se crkva ne može staviti iznad zakona, i da obvezno izvješćivanje nije najučinkovitiji način za sprečavanje zlostavljanja.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,