Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » ZDRAVLJE I MEDICINA » SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Ovisnost o video igrama je sada klasificirana kao – MENTALNA BOLEST!

SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA: Ovisnost o video igrama je sada klasificirana kao – MENTALNA BOLEST!

video-igraKompulzivno igranje video igara od sada je klasificirano od strane Svjetske zdravstvene organizacije kao poremećaj mentalnog zdravlja

Stanje zvane ‘poremećaj igranja’ je navedeno u nedavno obnovljenoj Međunarodnoj klasifikaciji bolesti (ICD) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da žrtve poremećaja posvećuju toliko vremena na virtualni svijet i pridaju im „prednost nad drugim životnim interesima i svakodnevnim aktivnostima”, igrajući sve dulje vrijeme, unatoč očitim negativnim posljedicama na njihov stvarni život.

WHO je rekao da će stavljanje poremećaja igranja video igara na službeni popis pomoći liječnicima i obiteljima da identificiraju simptome bolje i brže.

Povezivanje rutinskog igranja sa stvarnom mentalnom patologijom omogućit će zdravstvenim radnicima “da poduzmu mjere kako bi spriječile patnju i spase živote”, izjavio je ravnatelj WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Stručnjaci britanskog Kraljevskog sveučilišta psihijatara koji su svjedočili da se cijele obitelji raspadaju jer je netko u njima bio kompulzivni igrač, pozdravili su ovu odluku.

Opsesivno igranje čak ima dosta paralela sa kockanjem. “Kockari koriste novac kao način vođenja bodova, dok igrači koriste bodove” – rekao je dr. Mark Griffiths, profesor ovisnosti o ponašanju sa Sveučilišta Nottingham Trent.

Unatoč rizicima, broj ljudi za koje se vjeruje da pate od poremećaja igranja je relativno nizak – oko tri posto svih igrača.

To je dovelo neke stručnjake da se ne slažu sa novom klasifikacijom, rekavši da je problem prekomjerno dramatiziran i da bi to moglo izazvati nepotrebnu zabrinutost roditelja čija djeca provode dosta vremena u igranju video igara.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: ZDRAVLJE I MEDICINA · Tags: , , , , ,