Articles Comments

Novi Svjetski Poredak » MEDIJI » ANKETA: Većina Austrijanaca podupire zatvaranje džamija i borbu vlade protiv ‘političkog islama’

ANKETA: Većina Austrijanaca podupire zatvaranje džamija i borbu vlade protiv ‘političkog islama’

austrija-islamNapor austrijske vlade protiv “političkog islama” privukao je veliku potporu javnosti, pokazuje najnovija anketa

Dok više od 60 posto odobrava mjere, 14 posto ispitanika kaže da su “previše blage”.

Istraživanje koje je provela agencija Unique Research for Profile Magazine pokazalo je da 66 posto Austrijanaca vjeruje da vladina odluka o zatvaranju sedam džamija i protjerivanje desetaka imama – bila pravedna odluka.

Broj onih koji kažu da je pristup “previše blag” veći je od onih koji vjeruju da je ta mjera “previše oštra” – 14 do 10 posto. Deset posto ispitanika bilo je neodlučno.

Rezultati su objavljeni u časopisu u subotu, a anketa je provedena od 11. do 15. lipnja.

Prije više od tjedan dana kancelar Sebastian Kurz najavio je da će sedam džamija biti zatvoreno kao mjera suprotstavljanja “političkom islamu”.

Vlasti su također razmotrile potencijalno protjerivanje desetak muslimanskih imama zbog kršenja zakona koji im zabranjuje primanjem inozemnih financijskih sredstava.

Kurz je također rekao kako je takav potez usmjeren protiv formiranja “paralelnih društava” u Austriji i obećao se nastaviti boriti protiv bilo kakvih kršenja zakona takve vrste.

Dok je kancelar otkrio da bi moglo biti protjerano čak 40 imama zaposlenih od strane austrijske turske islamske unije, ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl kasnije je rekao da bi broj mogao dosegnuti čak i do 60 imama.

Odluka je izazvala val bijesa na internetu online i u javnosti.

Dok su neki internetski kritičari osobno prijetili Sebastianu Kurzu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je na rat “između križa i polumjeseca” i izjavio kako će Ankara uzvratiti Austriji.
 
NoviSvjetskiPoredak.com

Filed under: MEDIJI · Tags: , , , , , ,